Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Recepty
Obrátený jablčník s karamelovým krémom
Jablkových koláčov nie je nikdy dosť, hlavne teraz, keď treba spotrebovať množstvo popadaných jabĺčok zo záhrady, ktorým inak nič nie je. Klasický obrátený jablčník som sa namiesto čokoládou rozhodla poliať karamelovým krémom, lebo jablká a karamel sú super dvojka. A tento koláčo-zákusok chutí božsky! :)
Svieži šalát s kačacím mäsom
Kombinácia kačka s lokšami a dusenou kapustou je dokonalá, ale niekedy človek dostane chuť aj na niečo ľahšie. Hlavne, keď vám ostane kus kačice z predchádzajúceho dňa a vy ju chcete nejako revitalizovať. Tento šalát je na to priam stvorený. A potvrdzujem, že chutí aj chlapom, ktorí na lokšovú klasiku nedajú dopustiť. :)
Cviklová nátierka
Jeseň a zimu si bez červenej repy alias cvikle ani nevieme predstaviť. Keď ju nemáme pečenú, tak si aspoň spravíme takúto jednoduchú nátierku. Pozor, jednoduchá v tomto prípade neznamená rýchla, cvikla sa totiž varí aj 45 minút.
Cuketové placky
Malé bejby cuketky sa u nás minú hneď, ale s tými veľkými je to horšie. Tejto cukete už bolo v chladničke smutno a konečne sme jej našli využitie. Placky, ktoré sú zdravšie ako zemiakové a chutia rovnako dobre, ak nie lepšie. Bez opraženej cibuľky a šunky/slaninky to ani neskúšajte! ;)
Španielske vtáčiky
Čo sa stane, keď necháte chlapov (v tomto prípade manžela a svokra) samých v kuchyni a poviete im, nech pripravia čokoľvek, len nie obligátne šnicle? Začnú sa odtiaľ šíriť neskutočne lákavé vône a o hodinku a pol vyrukujú s obedom ako lusk. A to som kedysi španielske vtáčiky neznášala. Tieto sú však poctivé, naplnené do prasknutia a s tými v školskej jedálni, ktoré som jedla naposledy, sa nedajú porovnať! :)
Pečený hermelín na tmavom pive
V telke sme pozerali takú tú reláciu, kde kuchár behá po svete a ochutnáva rôzne kuchyne. Takto zavítal aj do Belgicka, do kláštora k mníchom, ktorí si varia vlastné pivo. A pripravil im rovno v pahrebe takýto hermelín.
Hroznovo-maková štrúdľa zo smotanového cesta
Druhé najľahšie cesto (po kupovanom lístkovom) je práve toto. Je rýchlo hotové, dobre sa s ním robí a tiež "lístkuje". Takže keď sme si z oberačky doniesli veľké strapce Portugalu a v hlave sa mi hneď spojili s úžasným makom, ktorý pestuje jedna pani v Jarnej pri Cíferi, a ktorý máme vždy doma, pripraviť cesto bola hračka. :)
Slivkový lekvár so škoricou
Kto má záhradu a v nej ovocné stromy, tomu sa žije. Tak trochu sa žije aj nám, lebo takúto záhradu majú svokrovci a po každej návšteve odchádzame domov obťažkaní jej plodmi. Slivková sezóna je už na konci, tak si aspoň zaspmínajme na džem, ktorý sme varili a ktorý nám bude robiť spoločnosť celú zimu, až do ďalšej sezóny. Z tohto množstva vyjde asi šesť pohárikov a viac ku šťastiu ani nepotrebujeme. :)
Karfiolové karí
Prvýkrát som ho jedla v Londýne na Camden Markete a odvtedy mi hlavou behá myšlienka, že si ho pripravíme aj doma. Veď to nemôže byť zložité. A tak som niečo pogúglila, suroviny prispôsobila tomu, čo máme doma a našim chutiam, a uvarila ho na večeru. Trošku som sa obávala, čo na to môj muž, ale jeho blažené mmmkanie aj dupľa hovorili za všetko. Podarilo sa! ;)
Jablkový mrežovník s černicami
Kombinácia jablká - černice sa nám zapáčila. A tento koláčik nielen úžasne chutí, ale aj vyzerá. Čím viac jabĺk dáte, tým viac sa bude rozplývať na jazyku. :)
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk