Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Bezmäsité
Vegetariánske lasagne á la Bolognese
Pravé bolonské lasagne s mäsom a bešamelom milujem, lenže... sú dosť kalorické a podľa mňa aj náročné na prípravu, takže to chcelo nejakú odľahčenú a jednoduchšiu verziu. Mleté mäso nahradiť šošovicou, použiť kopec sezónnej zeleniny, dochutiť bylinkami. A skúšali ste už zameniť bešamel za jogurt? ;)
Kalerábový nákyp so syrom
Kalerábom sa v našej záhrade darí veľmi dobre. Tak dobre, až nevieme, čo s nimi. Alebo skôr - ja ich ľúbim, ale kvôli bábätku ich jem radšej s mierou, drahý ich len toleruje a Karolínka si ponúknutý kaleráb dá v jednom prípade z desiatich. Takže - čo s nimi?
Karfiolové fašírky
Alebo karbonátky či placky... Volajte si ich, ako chcete. Plánovala som robiť zapekaný karfiol, lenže vonku sú tridsiatky a vtedy zo zásady nepúšťam rúru. Dokonca ani chlieb nepečiem, alebo až neskoro večer. Tak som na panvici osmažila takéto mňamózne fašírky. K nim zemiaky na masle s vňaťkou, čerstvá zeleninka a dresing. Leto na tanieri. ;)
Tvarohové knedličky s jahodami
Slivkové, marhuľové, s makom, orechmi či strúhankou... Milujeme všetky. Jahodové guľky však mali u nás premiéru. Ani som netušila, že sú také dobré. Zabodovali na celej čiare napriek minimu cukru. Posýpka bola sladká hlavne vďaka jemne opraženým mandliam. Celé dobre. Ak nepoznáte, skúste napríklad podľa tohto receptu. :)
Pohánkový nákyp s makom a jablkami
Už som tu viackrát spomínala, ako veľmi milujem ryžový nákyp. A po jeho vzore aj zdravšie alternatívy - pšenový či kuskusový. No a najnovšie je mojou láskou tento pohánkový nákyp, ktorý je navyše aj bez mlieka a s minimom cukru.
Cviklový burger s bryndzovým dipom
Už sa neviem dočkať čerstvej novej zeleniny a ovocia. Keď sa človek snaží stravovať sezónne, na začiatku jari veľa možností nemá. A teraz som si vzala na mušku posledné uskladnené cvikly, vypestované v našej záhradke. Časť z nich skončila v týchto skvelých burgroch. Všetky suroviny sme mali doma, akurát pre medvedí cesnak som si dala prechádzku do najbližšieho lesíka. Dnešné varenie zo zásob bolo opäť úspešné. :)
Paradajkový hummus
Hummus milujem, len zväčša som ho lenivá spraviť. Hlavne, že všetko naň mám dávno kúpené. Takže keď som si dávala challenge, že budem variť čo najviac zo zásob, aby som všetko pomíňala, bolo jasné, že hummus nebude chýbať. :) Tentoraz môj obľúbený rajčinový, ktorý si niekedy kupujem a doma som ho ešte neskúšala. Chyba!
Gratinované zemiaky s hlivou a špenátom
Toto jedlo je taká obdoba francúzskych zemiakov bez vajec a údeniny. Keď som u pána, ktorý u nás v obci pred kulturákom predával zeleninu, kupovala hlivu, hneď mi dal pár tipov na jedlá z nej. Táto verzia síce medzi nimi nebola, no práve vtedy sa mi nejako zrodila v hlave.
Batátovo-cícerové karí
Neviem, čo sa stalo, ale v poslednej dobe mám stále chuť na vegánske jedlá. Vyskúšala som aj zopár veggie reštaurácií (zopár, čiže dve) a v pohode, ale na 100% sa netrafili do mojich chutí. Takže víkendový obed bol jasný.
Pšenový koláč
Lúpané proso alias pšeno s teší čoraz väčšej popularite, lebo je bezlepkové, zdravé, výživné a dá sa pripraviť na veľa spôsobov. Poznali ho už naše staré a prastaré mamy, ktoré z neho robili viaceré tradičné jedlá. Dnes zažíva comeback. U nás doma rozhodne nesmie chýbať, pšenová kaša je dcérkina najobľúbenejšia. A keď už máte kašu, ľahko si z nej pripravíte takýto chutný koláč.
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk