Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Bezmäsité
Pšenové rizoto so šampiňónmi
Pšeno je veľmi zdravé, ale čo s ním? Okrem ranných kaší najlepšie s kokosovým mliekom ho milujem na spôsob rizota. Stačí mix rôznej zeleniny a šampiňóny na cibuľke - bleskový zdravý obed je na svete!
Grilovaná špargľa s vajíčkami
Tiež ste v ošiali kúpili zväzok špargle a zrazu ste nevedeli, čo si s ním počať? Menej je niekedy, vlastne takmer vždy, viac, a tak netreba vymýšľať nič zložité, lebo špargľa je sama o sebe chutná. Stačí kúsok masla, troška soli a veľmi dobre sa kamoší so syrom, šunkou i slaninkou a vajíčkami.
Špenátové zemiakové halušky
Špenátové halušky sú klasika, aj keď my sme ich doma nikdy nerobievali. Ani múčna školská verzia s omáčkou z lunexu ma neoslovila. Pritom stačí do cesta nastrúhať zemiak, múku vymeniť za špaldovú a zdravé hlavné jedlo alebo príloha je na svete.
Mandľový pšenový nákyp s jablkami
Pšeno, čiže lúpané proso, patrí vďaka svojmu nutričnému zloženiu medzi superpotraviny, navyše je bezlepkové. Keď som mala v tehotenstve anémiu, hľadala som zdroje železa. A pšeno v takejto podobe je naň bohaté až-až. Aby sa lepšie vstrebávalo, je dobré nepoužiť v nákype žiadne živočíšne mlieko, a doplniť ho vitamínom C. Preto kombinácia mandľové mlieko a pomaranč. :)
Quiche s medvedím cesnakom
Drahý opäť raz doniesol z prechádzky tašku medvedieho cesnaku, a tak okrem obligátnej polievky zvýšilo ešte aj na niečo iné. Skúsila som ho zakomponovať do kišu, spolu s pórikom, slaným syrom a tak podobne. Naozaj vynikajúca kombinácia, a to sa nerada chválim, ale tentoraz musím. :) Určite vyskúšajte, kým ešte trvá medvedia sezóna.
Hummus z červenej šošovice a cvikly
Keď mi minule drahý zabudol kúpiť moju obľúbenú cviklovú nátierku, naštvala som sa a urobila som si doma ešte lepšiu. :) Hummus milujem a toto je trošku iná, ale prekvapivo, alebo vlastne celkom očakávane, skvelá kombinácia. A tá farba!
Špenátovo-tvarohové lasagne v jogurte
Názov tohto jedla znie možno nedôveryhodne, ale sľubujem, že je to prudko jedlé! A rýchle. Ja vlastne v poslednej dobe varím už len rýchlo, lebo inak by som nestíhala, keďže nerada vyváram do noci a doobeda veľa času nie je. :D A toto trvalo nejakých 7 minút príprava a zvyšok za mňa spravila rúra. :)
Ragú z hlivy ustricovej
Hliva je podľa všetkého super potravina, lebo má toľko pozitívnych vplyvov na organizmus, že sa mi to sem ani vypisovať nechce, a dá sa pripraviť na x spôsobov. Polievka, rizoto či dokonca rezeň á la wienerschnitzel, o ktorom ma moja kaderníčka presviedčala, že je na nerozoznanie od normálneho. No neviem... Každopádne, radšej som stavila na klasiku a dala som hlivu do ragú v talianskom štýle, kde normálne používam šampiňóny. Pecka!
Šúľance s makom a vanilkovým krémom
Keď som bola malá, šúľance sme robili len vtedy, keď ostali zemiaky, alebo zvýšilo cesto pri výrobe slivkových guliek. Škoda, že sme ich takto podceňovali, ale o to radšej ich mám v dospelosti. V poslednej dobe sa mi o nich normálne snívalo, až som ich musela urobiť. :D Je to trošku prácnejšie, zvlášť, ak ich chcete mať jeden ako druhý. Ale nič ťažké. A vanilkový krém ich povýši na moderný dezert.
Cviklový quiche s fetou a cibuľkou
Cvikla zažíva svoju renesanciu, čo znamená, že ľudia konečne prichádzajú na to, aká je to všestranná surovina a že to nie je len o sterilizovaných kockách v školskej jedálni. Hlavne teraz v zime, keď je sezónnej zeleniny pomenej, sa ju nebojte jesť čo najviac. V kombinácii so slanými syrmi je dokonalá a taký je aj tento lahodný kiš - ideálny aj ako pohostenie pre návštevu. ;)
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk