Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bezmäsité

Slaný syrový koláč

Slaný syrový koláč

Tento koláčik v štýle balkánskeho bureku si pripravíte šup-šup. Ja osobne burek milujem, hlavne ten syrový, a niekedy sa ho chystám spraviť od gruntu - vrátane cesta. Teraz ale taká instantná a expresná verzia. P.S.: S hrôzou som zistila, že chýba polovica formy, a to som doma sama s bábom! :O

Pečené reďkovky s balkánskym syrom

Pečené reďkovky s balkánskym syrom

Čo môže byť lepšie ako krajec chleba s maslom a kolieskami reďkovky? Lenže aby som minula balík z tohtoročnej úrody, ktorý som dostala do daru, musela by som zjesť tých krajcov nezdravo veľa. A drahý reďkovky ignoruje, lebo mu prekáža ich pikantná chuť. Lenže tá pečením zmizne a z reďkoviek sa stane milá príloha k mäsu alebo ľahký obed či večera.

Zeleninový kuskus

Zeleninový kuskus

Dobré mäsko nie je nikdy zlé, ale niekedy si pomyslím, že by som pokojne zvládla byť aj vegetariánka, či dokonca vegánka. Jedlá ako toto sú napriek svojej jednoduchosti vynikajúce a ešte aj zdravé. Veď v ktorom inom jedle by ste našli až šesť druhov rôznej zeleniny? :)

Tartiflette alias pravé francúzske zemiaky

Tartiflette alias pravé francúzske zemiaky

Španielsky vtáčik okolo Španielska ani neletel, Turci netušia, čo je to turecký med (ten náš jarmočný) a Francúzi by naše francúzske zemiaky s klobáskou alebo párkami len ťažko prijali za svoje. Ale - tie naše francúzáky sa trochu ponášajú na ich tradičné jedlo tartiflette. Možno ste už o ňom počuli. Toto jedlo je typické pre región Savojsko a vajcia by ste v ňom hľadali márne. Zato syr reblochon (asi najlepší syr, aký som kedy jedla) mu dodáva špecifickú chuť spolu s vínom a slaninkou. Ak máte možnosť, určite si toto jedlo spravte s originál surovinami.

Zapekaný baklažán s ragú z červenej šošovice

Zapekaný baklažán s ragú z červenej šošovice

Dôkaz, že aj vegetariánske jedlá môžu byť dobré, dokonca výborné. Ale ak sa nekamarátite so šošovicou, nahraďte ju mletým hovädzím mäsom a dostanete rovnakú mňamku. ;) Jednoduchšie to už ani byť nemôže.

Teplý tekvicovo-cviklový šalát s bryndzou
bez lepku

Teplý tekvicovo-cviklový šalát s bryndzou

Tak som bola jedného pekného dňa sama doma a urobila som si ľahký obed podľa svojich predstáv. Môjmu mäsožravcovi by som sa ním asi nezavďačila, ale ja takéto veci ľúbim, aj keď nie až tak, ako jeho. :)

Zeleninové lasagne

Zeleninové lasagne

Keď viete ako na ne, zamilujete si ich, lebo sú veľmi jednoduché na prípravu. Lasagne totiž netreba predvárať, ako si veľa ľudí myslí - stačí dať dostatok omáčky. Uvaria sa v rúre pri pečení. A, síce chutný, ale dosť kalorický a ťažký, bešamel môžeme pokojne nahradiť paradajkovým sugom z čerstvých rajčín, resp. dochuteným pretlakom (rýchlejšia verzia).

Pečený hermelín na tmavom pive

Pečený hermelín na tmavom pive

V telke sme pozerali takú tú reláciu, kde kuchár behá po svete a ochutnáva rôzne kuchyne. Takto zavítal aj do Belgicka, do kláštora k mníchom, ktorí si varia vlastné pivo. A pripravil im rovno v pahrebe takýto hermelín.

Karfiolové karí
bez lepkubez mliekavegan

Karfiolové karí

Prvýkrát som ho jedla v Londýne na Camden Markete a odvtedy mi hlavou behá myšlienka, že si ho pripravíme aj doma. Veď to nemôže byť zložité. A tak som niečo pogúglila, suroviny prispôsobila tomu, čo máme doma a našim chutiam, a uvarila ho na večeru. Trošku som sa obávala, čo na to môj muž, ale jeho blažené mmmkanie aj dupľa hovorili za všetko. Podarilo sa! ;)

Tvarohové a lekvárové buchty
klasika

Tvarohové a lekvárové buchty

Dnes som dostala príšernú chuť na klasické kysnuté pečené buchty (asi kvôli tej reklame sporiteľne), nejedla som ich už roky! No ale kde ich narýchlo vziať? A tak som si ich musela upiecť. Našťastie, plech sa rozchytal rýchlo - niečo na večeru, niečo na raňajky a obed a zvyšok sme rozdali. Chutili každému, lebo boli naozaj mäkkučké. Vyskúšajte. :)

« späť | 1 .. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 .. 15 | ďalej »

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty