Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Recepty
Detská torta s gumovými cukríkmi a piškótami
Nazvala som ju detská torta, ale v skutočnosti bola určená pre čerstvú maminu malého štuplíka, ktorá má rada gumové cukríky. Určite však poteší aj nejedno dieťa (vo veku vhodnom na podávanie sladkostí. S mierou, samozrejme :) )
Cuketová baba
Niekto ju volá haruľa, u nás je to odjakživa baba. Väčšinou zemiaková - akoby placky na plechu, bez vysmážania. Cuketová je podľa mňa ešte lepšia a hlavne je to skvelá metóda, ako do seba dostať veľa zeleniny a zároveň sa zasýtiť. Múku nabudúce skúsim nahradiť ovsenými vločkami a potom s čistým svedomím zblajznem polovicu plechu. :)
Krémové pšenové rizoto s letnou zeleninou
Najlepšie sa varí z čerstvých sezónnych plodín, priamo zo záhradky. Do tohto zdravého rizota som primiešala všetko, čo som mala doma - cuketu, lusky, mrkvu aj prvé paradajky. Namiesto ryže môžete použiť nielen pšeno, ale aj pohánku, bulgur či krúpy, a zeleninu môžete obmieňať podľa seba.
Zapečené canelloni s bylinkovou ricottou
Canelloni, čiže veľké rúrkovité cestoviny, sú dobré naplnené čímkoľvek. Vôbec ich netreba predvárať, podobne ako lasagne. Stačí ich zapekať v dostatočnom množstve "tekutiny" - bešamel alebo paradajková omáčka. Moja mama robí lasagne zásadne v bielom jogurte a toto je inšpirácia od nej. Nielenže je to oproti bešamelu výrazne odľahčené, ale aj chuťovo je to veľmi príjemné. A bez roboty! ;)
Cuketovo-makový koláč s marhuľami
Cuketa nasladko? Hneď mi bolo jasné, že sa tým nedá nič pokaziť. Mrkvové, cviklové či dokonca petržlenové koláče sú skvelé a vďaka zelenine aj zdravé. A v tomto koláčiku cuketu ani necítiť (keď som dala drahému hádať tajnú ingredienciu, neodhalil ju :D), len je vďaka nej šťavnatý a vláčny.
Lusky na taliansky spôsob
Lusky alebo mladé fazuľové struky sú pre mnohých ľudí synonymom prívarku. Nič proti, ale je to škoda, lebo sa dajú využiť na mnoho jedál, aj oveľa zdravších. Ja ich mám rada ako prílohu k mäsu. A keďže k nim pridávam rajčiny, bazalku, cesnak a oregano, nazývam to taliansky spôsob. :)
Tvarohové mištičky s marhuľami
Toto nie je ani recept, skôr inšpirácia, ako zužitkovať krehké alebo lístkové cesto, ktoré vám zvýši z prípravy koláča. Jasné, že nejaký mini odrezok sa neoplatí skladovať, ale niekedy mi zvýši celkom slušný kúsok, alebo si naschvál zarobím viac, aby som potom cesto len pohodlne vytiahla z mraziaka.
Hovädzie ragú s mrkvou
Keď si v záhradke pestujete mrkvu, treba ju sem-tam pretrhať. A tie mini-mrkvičky, čo pretrhaním získate, by bolo škoda vyhodiť, aj keď je piplačka očistiť ich. No stačí na to čistá hubka, ktorou zošúchate tenkú šupku a nečistoty. Potom môžete mrkvičky ďalej používať, napríklad do tohto ragú. A časť z nich upiecť spolu so zemiakmi ako prílohu. :)
Americký čerešňový koláč
Misia prejesť sa niekoľkokrát čerešňami splnená. A už ich zase nechceme rok ani vidieť. :D Tie posledné, čo sa ešte dali obrať, skončili v tomto luxusnom koláčiku. Super je, že sa dá urobiť prakticky z každého ovocia, ktorého máte k dispozícii aspoň kilo-kiloapol. Marhule, jablká a slivky, traste sa! :)
Melónový šalát s fetou
Počas týchto tropických letných dní nie je nič osviežujúcejšie ako studený sladký melón, slaná feta a svieža mäta. Doplnené baby špenátom a ešte aj originálne naservírované. Tip na občerstvenie pre návštevu. ;)
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk