Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Bezmäsité
Špenátové cannelloni v paradajkovej omáčke
Keď nie je čas na varenie, cestoviny to zachránia vždy. Ale aj tie sa dajú urobiť štýlovo. Cannelloni sú super, táto plnka chutí božsky a je hotová raz-dva a nemusíte sa trápiť s bešamelom - paradajková omáčka je rovnako dobrá, ak nie lepšia, plus ušetríte kalórie. ;)
Bryndzové pirohy zo zemiakového cesta
Nie sú pirohy ako pirohy a tieto sú echt zemiakové! Presne takéto robí moja maminka a nedám na ne dopustiť. Základ je, aby množstvo múky tvorilo maximálne polovicu, ideálne len tretinu množstva zemiakov. A ako docielite, aby zemiaky "nepojedli" toľko múky? Treba ich nechať dostatočne dlho odstáť, ideálne cez noc. ;)
Zeleninové hranolčeky s bryndzovým dipom
Toto je presne ľahký jesenný obed podľa môjho gusta! Krásne farebný a sladká chuť pečenej tekvice, mrkvy a paštrnáku sa perfektne dopĺňa so slankastou bryndzou. A je to ešte aj zdravé a OK aj z hľadiska línie, čo sa mi po víkende plnom lokší, štrúdlí, pečeného mäska a iných lakociniek na vinobraní mimoriadne hodí. :)
Slivkové gule zo zemiakového cesta
Prisahám, že toto je už posledný slivkový recept tejto sezóny! :P Aj to som si ho odložila ešte z minulého týždňa, lebo slivky už pomaly, ale isto nie sú. :/ Našťastie tieto nenormálne dobré gule čakajú zamrazené na horšie časy.
Baklažánové kolieska so syrom a paradajkou
Rajčinami sa to okolo nás len tak hemží, preto stále vymýšľam nové kombinácie a spôsoby, ako ich spotrebovať tak, aby sa nám to nezunovalo. Táto kombinácia s baklažánom je super ako samostatné jedlo, napríklad ľahká večera, alebo ako príloha k mäsu. Podľa toho zvoľte aj množstvo syra. (Inak jasné, že platí, čím viac, tým lepšie! ;) )
Slivkové gule z tvarohového cesta
Keď sa vám nechce babrať so zemiakovým cestom a máte nenormálnu chuť na slivkové gule, toto tvarohové je hotové doslova expresne. A ešte je aj celkom fit, keďže doň ide minimum múky a skoro samý tvaroh. (Aj keď v prípade guliek je o kalóriách zbytočné hovoriť - bez kopy maku, strúhanky a masla to nie je ono!) :)
Cuketová baba
Niekto ju volá haruľa, u nás je to odjakživa baba. Väčšinou zemiaková - akoby placky na plechu, bez vysmážania. Cuketová je podľa mňa ešte lepšia a hlavne je to skvelá metóda, ako do seba dostať veľa zeleniny a zároveň sa zasýtiť. Múku nabudúce skúsim nahradiť ovsenými vločkami a potom s čistým svedomím zblajznem polovicu plechu. :)
Krémové pšenové rizoto s letnou zeleninou
Najlepšie sa varí z čerstvých sezónnych plodín, priamo zo záhradky. Do tohto zdravého rizota som primiešala všetko, čo som mala doma - cuketu, lusky, mrkvu aj prvé paradajky. Namiesto ryže môžete použiť nielen pšeno, ale aj pohánku, bulgur či krúpy, a zeleninu môžete obmieňať podľa seba.
Zapečené canelloni s bylinkovou ricottou
Canelloni, čiže veľké rúrkovité cestoviny, sú dobré naplnené čímkoľvek. Vôbec ich netreba predvárať, podobne ako lasagne. Stačí ich zapekať v dostatočnom množstve "tekutiny" - bešamel alebo paradajková omáčka. Moja mama robí lasagne zásadne v bielom jogurte a toto je inšpirácia od nej. Nielenže je to oproti bešamelu výrazne odľahčené, ale aj chuťovo je to veľmi príjemné. A bez roboty! ;)
Lusky na taliansky spôsob
Lusky alebo mladé fazuľové struky sú pre mnohých ľudí synonymom prívarku. Nič proti, ale je to škoda, lebo sa dajú využiť na mnoho jedál, aj oveľa zdravších. Ja ich mám rada ako prílohu k mäsu. A keďže k nim pridávam rajčiny, bazalku, cesnak a oregano, nazývam to taliansky spôsob. :)
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk