Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Cheesecake s lesným ovocím
Pred pár rokmi som ani len netušila, čo je to čískejk. Dnes je to môj najobľúbenejší koláčik. A už si ho viem upiecť aj sama! Toto je základný recept, taká vanilková klasika, ku ktorej sa výborne hodí ovocný toping rovnako, ako čokoládová ganache. Vyberte si, čo vám chutí viac. ;)
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1 | (kakaové) sušienky Hobbits |
125 g | maslo |
500 g | cream cheese alebo Lučina |
250 g | jemný tvaroh |
3 ks | vajce |
1 ks | žĺtok |
120 g | práškový cukor |
1 ks | kyslá smotana |
1 ks | vanilkový cukor |
kôra z polovice bio citróna | |
1 ČL | citrónová šťava |
1 šál. | mrazené lesné ovocie |
2 PL | kryštálový cukor |
1-2 PL | Zlatý klas |
Postup prípravy
Hobbitsy pomelieme a nedzobeme z nich, lebo nám bude chýbať. (Vlastná skúsenosť :) ) V mise ich poriadne zmiešame s roztopeným maslom (kúsok si odložíme na vymazanie formy). Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a utľapkáme naň keksíkovú zmes, pričom ju môžeme potiahnuť aj na okraje formy. Dáme zapiecť do rúry na cca 10 minút na 170°.
Syr, tvaroh a smotanu spolu rozmiešame. Po lyžičkách vmiešavame práškový a vanilkový cukor. Po jednom všľaháme vajcia a žĺtok a nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Boky formy vymažeme maslom a vylejeme syrovú zmes. Chvíľu necháme odstáť, aby sadla a urovnala sa. Formu preložíme do plechu s vodou, ak si nie sme istí, či dobre tesní, pre istotu ju obalíme alobalom. Vo vodnom kúpeli pečieme cheesecake asi hodinu na 160° C. Potom odložíme plech a dopečieme bez vody ešte aspoň 5 minút. Okraje musi byť zlatisté a stred trochu trasľavý.
Pozor, po upečení koláč nevyberajte von, aby nespľasol. Nechajte ho vychladnúť v pootvorenej rúre.
Ovocie zohrievame na miernom ohni, pridáme cukor a varíme na slabej teplote, kým nezmäkne. Rozmixujeme, prepasírujeme, vmiešame Zlatý klas a metličkou poriadne premiešame, aby sa nenarobili hrudky. Dve minútky prevaríme, následne vylejeme na vychladnutý koláč a uložíme do chladničky.
Tip: Cheesecake netreba piecť vo vodnom kúpeli, stačí v pare. Čiže na dno rúry dáte starý plech s vodou. Ale obaliť do alobalu odporúčam aj tak, kvôli prípadnému kvapkaniu roztopeného masla z formy. ;)
Tip 2: Koláč bude fungovať aj vtedy, ak nepoužijete cream cheese. Ja som naposledy dala 250 g mascarpone, 250 g ricotty a jemný tvaroh ostal, rovnako aj zvyšné suroviny. Bol famózny a jemnulinký.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk