Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Tekvicový cheesecake so slaným karamelom
V poslednej dobe to na mojom blogu vyzerá, ako by som si dala záväzok, že vyskúšam všetky tekvicové recepty sveta. A ono to zas nie je ďaleko od pravdy. :D Tak či onak, robila som už aspoň desať druhov čískejkov, len tekvicový ešte nie, takže skôr či neskôr to muselo prísť. A veľmi príjemne prekvapil mňa aj všetkých, ktorí ho jedli. Tie pohľady "zase tekvica??" boli razom umlčané. :P S množstvom tekvicového pyré to netreba prehnať, aby neprebilo typickú mliečnu tvarohovú chuť cheesecakeu. A potom je všetko v poriadku. :)
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
100 g | ovsené vločky |
50 g | vlašské orechy |
1 | vajce |
2 PL | kokosový olej |
3 PL | javorový sirup |
2 PL | voda |
200g | tekvicové pyré |
250 g | mascarpone |
250 g | odtučnený tvaroh |
1 | vajce |
1 | žĺtok |
1 PL | hladká múka |
2 ks | vanilkový cukor |
3-4 PL | kokosový cukor |
½ ČL | škorica |
½ ČL | perníkové korenie |
80 g | kryštálový cukor |
30 g | maslo |
0,7 dl | šľahačková smotana |
štipka soli |
Postup prípravy
Navyše som skúsila aj diétnejšiu verziu cesta a vôbec to koláču neuškodilo, len mu to ubralo kalórie.
Do mixéra dáme vločky aj orechy a pomelieme ich. Vysypeme do misy, pridáme dalšie prísady na korpus a vymiesime hutné cesto. Ním vyložíme dno a boky (pokiaľ to ide, cca do dvoch tretín) malej formy s odnímateľným dnom. (Netreba vymazávať). Mám takú šikovnú s priemerom 16 cm, takže ak máte väčšiu, určite navýšte množstvá surovín.
Korpus popicháme vidličkou a dáme predpiecť na 200 stupňov asi 10 minút.
Medzitým si pripravíme náplň. Tekvicové pyré mávam už pripravené v mrazničke, ale tentoraz som urobila čerstvé. Na obed som piekla hokkaido a urobila som väčšie množstvo, aby vystalo aj do koláča. Návod na pyré nájdete v článku na blogu - dá sa použiť aj iný typ oranžovej tekvice.
Všetky tekuté prísady spolu vymiešame a postupne zapracujeme aj múku, cukor a koreniny. Hmotu vylejeme na predpečený korpus a dáme piecť na 180 stupňov asi 50 minút, alebo kým čískejk nebude v strede pevný na dotyk. Necháme vychladnúť najskôr v zavretej, potom v pootvorenej rúre a následne uložíme do chladničky.
Hotový koláčik polejeme karamelovou ganache, ktorú si pripravíme nasledovne. V kastróliku spolu miešame cukor a maslo, kým sa nevytvoria kryštáliky karamelu. Chvíľku to trvá a asi vás aj bude bolieť ruka. :) Smotanu zohrejeme pod bod varu a prilejeme ju do kastróla. Rozmiešame. Ak by už bol karamel taký tmavý, aký ho chcete mať, ale v mase by napriek tomu plávali nerozpustené kúsky, ľahká pomoc. Stačí vziať sitko a polevu jednoducho precediť. Ak chceme mať karamel slankastý, čo je teraz dosť veľký hit a vážna mňamka, v tomto momente pridáme soľ. Množstvo najlepšie zistíme koštovkou, aby bol tak akurát. :) Lyžičkou ho potom nanášame po obvode koláča tak, aby sa vytvorili stekance. A zvyšok rozotrieme aj do stredu koláča. Ozdobíme napríklad orechmi, dáme ešte zachladiť a je to. ;)
A toto je tiež tekvicový cheesecake (pre brata k meninám, na čo nám oznámil, že mu nedávno zistili intoleranciu laktózy, takže fasa, veľmi si ho neužil, hehe), ale na vrchu je ganache z bielej čokolády. Sama sa neviem rozhodnúť, ktorá verzia bola lepšia. :P
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk