Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Makovo-medové kocky

Makovo-medové kocky

Mak je u mňa pochutina číslo jeden a s ním sa mi automaticky spájajú aj ďalšie chute. Napríklad citrón, vanilka, ale aj marhuľový džem, biela čokoláda či rum – asi ste si všimli, že ten u mňa nesmie chýbať takmer v žiadnom dezerte. :) V tomto koláčiku nájdete všetko pekne pokope a ako bonus – lahodné medové pláty.

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
NA MEDOVÉ PLÁTY
250 g  hladká múka
100 g  práškový cukor
1  vajce
100 g  maslo
1 PL  med
1 ČL  sóda bikarbóna
 
NA MAKOVÉ CESTO
100 g  kryštálový cukor
1  vanilkový cukor
4 ks  vajce
40 g  maslo
2 PL  mlieko
1 ČL  sóda bikarbóna
90 g  polohrubá múka
1 ČL  nastrúhaná citrónová kôra
1 ČL  citrónová šťava
80 g  celý mak
 
NA KRÉM
500 ml  plnotučné mlieko
1,5 bal.  Zlatý klas Dr. Oetker (60 gramov)
4 PL  cukor
170 g  maslo
2 ČL  vanilková pasta Dr. Oetker
1 ČL  rum
 +
3 PL  rum
4 PL  marhuľový džem
3 PL  citrónová šťava
 
NA POLEVU
200 g  biela čokoláda
2 ČL  kokosový olej
1 ČL  maslo

Postup prípravy

Tie okrem makového stredu ukrývajú môj najobľúbenejší vanilkový krém – zo Zlatého klasu a masla. Koláčik by som zaradila k trochu zložitejším, ale len preto, že je v ňom treba urobiť viacero krokov. Inak to nie je nič náročné. Myslite však na to, že pred podávaním musí minimálne pol dňa postáť v chladničke, aby pláty zmäkli. Najlepší je na tretí deň.

Rozpis je na menší plech – ja mám 24 x 19 cm (v prípade, že chcete piecť na veľkom plechu, ktorý je cez celú šírku rúry, zdvojnásobte dávku). Najskôr si pripravíme medové cesto. Všetky suroviny zmiešame najskôr miske, potom na doske rukami a dobre vypracujeme cesto podobné lineckému. Šupneme ho do chladničky, kým spravíme makové cesto. Celé vajcia dobre vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom, potom postupne pridávame rozpustené maslo a mlieko. Odstavíme a už len metličkou vmiešame múku so sódou a citrónovou kôrou. Nakoniec zapracujeme mak a môžeme dochutiť troškou citrónovej šťavy.

Cesto vylejeme do plechu, ktorý je fajn vyložiť papierom na pečenie, alebo dať papier aspoň na dno. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 15 až 20 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Dno plechu obkreslíme na dva hárky papiera na pečenie. Medové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a každú vyvaľkáme priamo na pečiacom papieri presne podľa obkresleného obdĺžnika. Cestá aj s papiermi premiestnime na plechy otočené dnom nahor a dáme piecť. Takto docielime rovnejšie pláty a ľahšie sa s nimi bude manipulovať. Ak pečieme naraz na dvoch plechoch, odporúčam ich v polovici vymeniť, aby boli upečené rovnomerne. Hotové budú asi po 15 minútach, nemali by byť príliš zlatisté a na dotyk môžu byť trochu mäkké, keďže po vychladnutí stvrdnú.

Teraz príde na rad krém. (Ak však chcete koláčik zostaviť čím skôr, urobte si krém najprv, aby mal čas vychladnúť.) Maslo vyberieme, nakrájame na kocky a necháme zmäknúť. V mlieku rozpustíme všetok cukor a uvaríme podľa návodu puding. Necháme ho vychladnúť. Maslo rozmiešame v robotovi a po častiach pridávame puding (bez „kože“!). Vmiešame aj trochu vanilkovej pasty alebo extraktu a lyžičku rumu, ktorý sa dá vynechať, ale krému dodá lahodnú chuť. Hotový krém dáme do chladničky. Ten môj je naschvál menej sladký, lebo poleva na vrchu koláčika to dostatočne vyváži. Podľa chuti si ale pokojne prislaďte.

V mikrovlnke zohrejeme džem zmiešaný s rumom. Natrieme ním jeden medový plát a naň rozotrieme polovicu krému. Položíme makový korpus, ten potrieme tiež teplým rumovým džemom a nanesieme zvyšok krému. Urovnáme. Položíme aj druhý medový plát, ktorý hojne pokvapkáme citrónovou šťavou. Dáme do chladničky zatuhnúť a potom koláč dobre zaťažíme. Necháme odstáť ideálne cez noc. Vrch môžeme poliať čokoládovou alebo citrónovou polevou, prípadne si urobiť viac krému a nazdobiť ho na vrch. Ja som sa rozhodla pre bielu čokoládu. Tú som rozpustila nad parou spolu s kokosákom a maslom. Rozotrela som ju na vrch a keď trochu zatuhla, posypala som celým makom. Pred podávaním odporúčam koláčik vybrať, aby krém aj poleva trošičku povolili a ľahšie sa krájal.

5. 2. 2020 20:55

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty