Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Marhuľovo-pomarančový pie s likérom
Koláče typu americký pie, alebo ak chcete páj, robím vždy len a iba zo sezónneho ovocia. Dôvod je jasný: keď už neviem, aký lekvár urobiť a mrazničku mám plnú, do tohto koláča padne kilečko ovocia ako nič. A koláč zas padne ako nič do každého, kto ho ochutná. :) V marhuľovej verzii som ho skúšala prvýkrát a som rada, že som ho piekla v deň, keď sme mali dve návštevy, lebo inak by som ho najradšej jedla lyžicou priamo z formy. :D
- 45 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
380 g | hladká špaldová múka |
180 g | maslo |
20 g | práškový cukor |
6 PL | studená voda |
½ ČL | soľ |
+ vajce na potretie | |
1 kg | marhule (cca 900 g očistených) |
80 g | trstinový cukor |
1 dl | pomarančová šťava |
0,5 dl | pomarančový likér Cointreau (ak nemáte, dajte napríklad Aperol alebo nahraďte šťavou) |
4 PL | Zlatý klas Dr. Oetker |
Postup prípravy
Marhule je super niečím oživiť, mne sa už pri džeme osvedčil pomarančový likér Cointreau, ale teraz som to dotiahla ešte ďalej vďaka pomarančovej šťave. Marhule a pomaranč sú skrátka skvelá dvojka a nie je to len kvôli farbe. Plnka je bohatá a šťavnatá, o úžasnú konzistenciu sa postará v tomto prípade Zlatý klas, či už použijete ten klasický, alebo Premium s prírodnou vanilkou ako ja. Cesto môžete dať ľubovoľné krehké, ale toto chrumkavé maslové bez vajíčka sa mi hodí najviac.
Maslo nakrájame a rukami zmiešame s ostatnými surovinami, vodu pridávame ako poslednú – podľa potreby. Cesto dáme do chladničky a medzitým si pripravíme plnku. Marhule odkôstkujeme, nakrájame na kúsky alebo tenké mesiačiky, zasypeme cukrom, pridáme likér, prikryjeme a privedieme do varu. Stíšime a za občasného premiešania varíme na miernom ohni, kým sa čiastočne nerozvaria a hmota nezačne nadobúdať hustejšiu konzistenciu. Trvá to tak 15 minút. Zlatý klas rozmiešame v šťave a prilejeme do hrnca. Tento krok je dôležitý, lebo ak by sme ho tam len nasypali, mohli by sa narobiť hrudky. Zmes hneď po zovretí zhustne ako puding. Minútku povaríme a necháme aspoň čiastočne vychladnúť.
Menšiu časť cesta vyvaľkáme, položíme na ňu formu a obrežeme nožom, aby nám vznikol kruh. To bude vrch koláča. Zvyškom cesta vyložíme dno a boky formy, ako pri klasickom tarte. Popicháme vidličkou, nalejeme vlažnú plnku. Možno sa nezmestí všetka (podľa veľkosti formy), v tom prípade to nesilte a radšej trochu nechajte bokom, aby počas pečenia v rúre nepretiekla. Prikryjeme kruhom z cesta, pritlačíme k okrajom a celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ak sa kraje nepodarí úplne prilepiť, nič sa nedeje, mne sa to takto dokonca páči viac. Dáme piecť do rúry na 170° na 45-50 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť a vložíme do chladničky. Skvelý je napríklad s vanilkovou zmrzkou.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk