Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Marhuľovo-pomarančový pie s likérom

Marhuľovo-pomarančový pie s likérom

Koláče typu americký pie, alebo ak chcete páj, robím vždy len a iba zo sezónneho ovocia. Dôvod je jasný: keď už neviem, aký lekvár urobiť a mrazničku mám plnú, do tohto koláča padne kilečko ovocia ako nič. A koláč zas padne ako nič do každého, kto ho ochutná. :) V marhuľovej verzii som ho skúšala prvýkrát a som rada, že som ho piekla v deň, keď sme mali dve návštevy, lebo inak by som ho najradšej jedla lyžicou priamo z formy. :D

  • Čas varenia 45 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA CESTO
380 g  hladká špaldová múka
180 g  maslo
20 g  práškový cukor
6 PL  studená voda
½ ČL  soľ
 + vajce na potretie
 
NA NÁPLŇ
1 kg  marhule (cca 900 g očistených)
80 g  trstinový cukor
1 dl  pomarančová šťava
0,5 dl  pomarančový likér Cointreau (ak nemáte, dajte napríklad Aperol alebo nahraďte šťavou)
4 PL  Zlatý klas Dr. Oetker

Postup prípravy

Marhule je super niečím oživiť, mne sa už pri džeme osvedčil pomarančový likér Cointreau, ale teraz som to dotiahla ešte ďalej vďaka pomarančovej šťave. Marhule a pomaranč sú skrátka skvelá dvojka a nie je to len kvôli farbe. Plnka je bohatá a šťavnatá, o úžasnú konzistenciu sa postará v tomto prípade Zlatý klas, či už použijete ten klasický, alebo Premium s prírodnou vanilkou ako ja. Cesto môžete dať ľubovoľné krehké, ale toto chrumkavé maslové bez vajíčka sa mi hodí najviac.

Maslo nakrájame a rukami zmiešame s ostatnými surovinami, vodu pridávame ako poslednú – podľa potreby. Cesto dáme do chladničky a medzitým si pripravíme plnku. Marhule odkôstkujeme, nakrájame na kúsky alebo tenké mesiačiky, zasypeme cukrom, pridáme likér, prikryjeme a privedieme do varu. Stíšime a za občasného premiešania varíme na miernom ohni, kým sa čiastočne nerozvaria a hmota nezačne nadobúdať hustejšiu konzistenciu. Trvá to tak 15 minút. Zlatý klas rozmiešame v šťave a prilejeme do hrnca. Tento krok je dôležitý, lebo ak by sme ho tam len nasypali, mohli by sa narobiť hrudky. Zmes hneď po zovretí zhustne ako puding. Minútku povaríme a necháme aspoň čiastočne vychladnúť. 

Menšiu časť cesta vyvaľkáme, položíme na ňu formu a obrežeme nožom, aby nám vznikol kruh. To bude vrch koláča. Zvyškom cesta vyložíme dno a boky formy, ako pri klasickom tarte. Popicháme vidličkou, nalejeme vlažnú plnku. Možno sa nezmestí všetka (podľa veľkosti formy), v tom prípade to nesilte a radšej trochu nechajte bokom, aby počas pečenia v rúre nepretiekla. Prikryjeme kruhom z cesta, pritlačíme k okrajom a celý koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom. Ak sa kraje nepodarí úplne prilepiť, nič sa nedeje, mne sa to takto dokonca páči viac. Dáme piecť do rúry na 170° na 45-50 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť a vložíme do chladničky. Skvelý je napríklad s vanilkovou zmrzkou.

 

 

19. 7. 2020 22:12

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty