Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Valentínske tortičky s jahodovým želé

Valentínske tortičky s jahodovým želé
tortaValentín

Tak schválne, ako si predstavujete ideálny dezert na Valentína? Za mňa by, samozrejme, nemal chýbať srdiečkový motív, ale okrem neho aj niečo naviac. Napríklad prekvapenie vo vnútri. Chuťovo určite čokoláda a jahody plus pokojne aj niečo iné, napríklad šľahačka, zmrzlina alebo kokos. A presne v takomto duchu sa nesie aj tento dezert. Ako sa vám páči? ;)

  • Porcie 4 porcie
  • Čas varenia 30 minút
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
CESTO
120 g  trstinový cukor
4 ks  vajce
80 g  Prírodné kakao Dr. Oetker
70 g  hladká múka
½  kypriaci prášok do pečiva
200 g  kokosová smotana (hustá časť z kokosového mlieka v plechovke)
2 PL  kokosový olej
 štipka soli
 
KRÉM
350 g  mascarpone
50 g  kokosová smotana
1  vanilínový cukor
1-2 PL  práškový cukor
20 g  strúhaný kokos
 
ŽELÉ
300 g  jahody
3 PL  cukor
1 bal  Tortové želé červené Dr. Oetker

Postup prípravy

Kakaové korpusy bez čokolády bývajú často suché, tento je však úžasný, pripomína mi Sacher korpus. Používam kokosové mlieko v konzerve (najlepšie je z Lidla), ktoré dám predtým do chladničky, aby sa oddelila voda od krémovej časti. Ak nemáte kokosové mlieko, skúste ho nahradiť šľahačkovou smotanou.

Na korpus najskôr oddelíme žĺtky od bielkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame kokosový krém aj rozpustený kokosový olej. V mise premiešame kakao, múku a prášok do pečiva. Do žĺtkovej zmesi po častiach metličkou zapracovávame striedavo sneh a sypkú zmes. Cesto je trochu hustejšie. Formy na mini tortičky vymastíme kokosovým olejom. Položíme ich na plech a naplníme cestom. Urovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 30 minút. Spočiatku pečieme na 180 stupňov, postupne môžeme teplotu znižovať až na 160 stupňov. Všetko však závisí od veľkosti formičiek – čím nižšie cesto, tým vyššia teplota a kratší čas pečenia.

Keď sú korpusy upečené, necháme ich vychladnúť. Vrchnú časť odrežeme tak, aby mala hrúbku cca 2 cm. Do spodnej časti vtlačíme okrúhlu formičku a lyžičkou vydlabeme cesto. Mal by vzniknúť dostatočne veľký priestor na vrstvu krému aj želé. Krém si urobíme veľmi jednoducho. Mascarpone ručne vymiešame s cukrom a kokosovým krémom/ šľahačkou. Odoberieme 5 lyžíc krému a zvyšok dáme vychladiť. Do odobratého krému vmiešame strúhaný kokos.

Jahody rozvaríme s cukrom a prepasírujeme cez sitko. Šťavou pokropíme vnútro tortičiek, zvyšok odložíme. Nanesieme krém s kokosom a dáme zachladiť. Zo zvyšnej jahodovej šťavy si urobíme želé.

Budeme potrebovať 230 ml tekutiny, takže ak by bolo šťavy z jahôd málo, dolejeme ju vodou. Šťavu dáme do kastrólika, rozmiešame v nej tortové želé a pomaly, za stáleho miešania, privedieme do varu. Minútu povaríme, potom odstavíme a pár minút za občasného premiešania necháme chladnúť. Takto pripravenú hmotu vylejeme na nejaký rovný podklad s vyvýšeným okrajom – ja som použila spodok z malej tortovej formy. Dáme stuhnúť. Vznikne nám pevná vrstva želé, z ktorej vykrajujeme kolieska a vkladáme do tortičiek na vrstvu krému. Zo zvyšnej želatíny môžeme vykrojiť srdiečka a použiť ich na dekoráciu.

Tortičky priklopíme vrchnou časťou a obtrieme ich krémom, ktorý nám ostal. Dozdobíme kokosom a srdiečkami zo želé.

14. 2. 2021 16:21

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty