Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bezmäsité

Karfiolové tyčinky so syrom
bez lepku

Karfiolové tyčinky so syrom

Skúšali ste niekedy karfiolovú pizzu? Takú tú, kde cesto pozostáva z karfiolu, syra a vajíčka a tým pádom je to úplne fit jedlo. Z tohto "materiálu" si však môžete pripraviť aj zdravý snack pre návštevu. Stačí mu dať podobu tyčiniek a prípadne pridať nejaký chutný dip na namáčanie - či už cesnakový z jogurtu, paradajkový alebo guacamole.

Pečené papriky plnené kozím syrom

Pečené papriky plnené kozím syrom

Dostali sme priesady paprík, zasadili sme, krásne sa ujali... a vyrástli z nich baranie rohy. :D Všetko by bolo super, až na to, že mi pikanté veľmi nie, keď tak len po troške. Do tohto receptu som minula až 2 (!) a paprikami nás, našťastie, zásobujú svokrovci. Vďaka nim som mohla upiecť takýto easy obed.

Karfiolová ryža
bez lepkubez mlieka

Karfiolová ryža

Chystala som sa na ňu, odkedy som o nej počula prvýkrát. A dnes som sa ju konečne odhodlala vyskúšať. Mala som doma fakt pekný karfiol a zrovna sa u nás na obed stavil niekto, kto obmedzuje sacharidy, aby schudol. (OK, bol to ocino. :P) Tak som do toho šla. S obavou, že karfiolová ryža bude mať od tej skutočnej poriadne ďaleko...

Shakshuka - vajcia v paradajkovej omáčke
bez lepkubez mlieka

Shakshuka - vajcia v paradajkovej omáčke

Čo to vlastne je, tá shakshuka, alebo, ak chcete, šakšuka? Zjednodušene by sa dalo povedať, že sexi lečo. :D Lebo je modernejšia, chuťovo vyladenejšia a na tanieri nevyzerá ako niečo, čo už raz prešlo žalúdkom. Vlastne vyzerá sakra dobre - ako všetko s roztekajúcimi sa vajíčkami. :P

Cuketový prívarok
klasika

Cuketový prívarok

Nie je prívarok ako prívarok, v tomto je obrovské množstvo cukety a len troška múky, ktorá sa dá aj vynechať. Napriek tomu je tento cuketový prívarok hustý, poctivo chutiaci a... skrátka skvelý. :)

Zapekané šampiňóny plnené balkánskym syrom
bez lepkubez vajec

Zapekané šampiňóny plnené balkánskym syrom

Čokoľvek naplnené slaným syrom a následne upečené je super. :P Inak to nie je ani so šampiňónmi. Tieto nám ostali zo špízov, ktoré sme deň predtým piekli na grile. A bolo ich treba minúť. Toto bol veľmi rýchly a chutný spôsob. A pokojne s náplňami improvizujte, pokaziť sa to asi ani nedá.

Šalát tabouleh
bez mliekabez vajecvegan

Šalát tabouleh

Niekto sa v kuchyni inšpiruje chuťovými zážitkami z ciest či obľúbených reštaurácií, niekto zas maminou kuchyňou alebo receptmi v telke. Ja, samozrejme, tiež čerpám z týchto všetkých zdrojov, ale najviac ma inšpiruje, keď treba niečo urýchlene spotrebovať. Lebo vyhadzovať jedlo je u nás hriech. Takže keď sa nám petržlenová vňať v črepníku rozrástla tak, že by sme museli uvariť aspoň 10 litrov vývaru a 5 kíl nových zemiačikov (to sú jedlá, ktoré bez vňate nemôžu existovať), aby sme ju minuli, chcelo to iný plán. Nápad s petržlenovým pestom nakoniec prevalcovala chuť na libanonský šalát tabouleh. Minula som všetku vňať. A ešte by zniesol. Ale bol super! Chcete recept? ;)

Brokolicové pesto
bez lepku

Brokolicové pesto

Poznám veľa ľudí, čo neznášajú brokolicu, no spravidla sú to tí, ktorí ju poznajú ako zeleno-hnedú, mľandravú, dokonale uvarenú zeleninu s nie príliš vábnou vôňou. Taká veru nechutí ani mne. Zato naparená alebo blanšírovaná, sviežo zelená, jemne chrumkavá je úplne dokonalá a dá sa s ňou čarovať. Stačí pár ďalších surovín, mixér a je z nej toto svieže pesto. ;)

Kváskový chlieb s ovsenými vločkami

Kváskový chlieb s ovsenými vločkami

O chvíľu s mojím kváskom oslávime prvé výročie. Hlavne posledné mesiace je náš vzťah intenzívny, pretože pečiem aspoň trikrát do týždňa. Spočiatku som sa veľmi striktne držala receptov a pokynov v nich, no postupne som sa osmelila a niekde som si dovolila popustiť uzdu. Tento chlebík je príjemný mix dnes už úplne bežných surovín, ktoré zoženiete snáď v každom obchode, aj u nás v dedine.

Strapačky
klasikabez mlieka

Strapačky

Po návrate z víkendu v Zázrivej by človek čakal, že budem mať všetkých tých halušiek a pirohov plné zuby, ale práve naopak. Rozbehla som sa tak, že som čím skôr musela urobiť doma zemiakové halušky s kyslou kapustou a oškvarkami, teda strapačky. Ja osobne ich mám niekedy radšej ako bryndzáky. Drahý aj ocino, ktorý bol u nás na obede, si pochvaľovali a ja som si zaumienila, že ich musím robiť častejšie.

« späť | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 .. 15 | ďalej »

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty