Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bezmäsité

Bezmäsité

Baklažánové kolieska so syrom a paradajkou

Baklažánové kolieska so syrom a paradajkou
bez lepku

Rajčinami sa to okolo nás len tak hemží, preto stále vymýšľam nové kombinácie a spôsoby, ako ich spotrebovať tak, aby sa nám to nezunovalo. Táto kombinácia s baklažánom je super ako samostatné jedlo, napríklad ľahká večera, alebo ako príloha k mäsu. Podľa toho zvoľte aj množstvo syra. (Inak jasné, že platí, čím viac, tým lepšie! ;) )

Bezmäsité

Slivkové gule z tvarohového cesta

Slivkové gule z tvarohového cesta

Keď sa vám nechce babrať so zemiakovým cestom a máte nenormálnu chuť na slivkové gule, toto tvarohové je hotové doslova expresne. A ešte je aj celkom fit, keďže doň ide minimum múky a skoro samý tvaroh. (Aj keď v prípade guliek je o kalóriách zbytočné hovoriť - bez kopy maku, strúhanky a masla to nie je ono!) :)

Bezmäsité

Cuketová baba

Cuketová baba

Niekto ju volá haruľa, u nás je to odjakživa baba. Väčšinou zemiaková - akoby placky na plechu, bez vysmážania. Cuketová je podľa mňa ešte lepšia a hlavne je to skvelá metóda, ako do seba dostať veľa zeleniny a zároveň sa zasýtiť. Múku nabudúce skúsim nahradiť ovsenými vločkami a potom s čistým svedomím zblajznem polovicu plechu. :)

Bezmäsité

Krémové pšenové rizoto s letnou zeleninou

Krémové pšenové rizoto s letnou zeleninou
bez lepku

Najlepšie sa varí z čerstvých sezónnych plodín, priamo zo záhradky. Do tohto zdravého rizota som primiešala všetko, čo som mala doma - cuketu, lusky, mrkvu aj prvé paradajky. Namiesto ryže môžete použiť nielen pšeno, ale aj pohánku, bulgur či krúpy, a zeleninu môžete obmieňať podľa seba.

CestovinyBezmäsité

Zapečené canelloni s bylinkovou ricottou

Zapečené canelloni s bylinkovou ricottou

Canelloni, čiže veľké rúrkovité cestoviny, sú dobré naplnené čímkoľvek. Vôbec ich netreba predvárať, podobne ako lasagne. Stačí ich zapekať v dostatočnom množstve "tekutiny" - bešamel alebo paradajková omáčka. Moja mama robí lasagne zásadne v bielom jogurte a toto je inšpirácia od nej. Nielenže je to oproti bešamelu výrazne odľahčené, ale aj chuťovo je to veľmi príjemné. A bez roboty! ;)

Bezmäsité

Lusky na taliansky spôsob

Lusky na taliansky spôsob
bez lepkubez mliekavegan

Lusky alebo mladé fazuľové struky sú pre mnohých ľudí synonymom prívarku. Nič proti, ale je to škoda, lebo sa dajú využiť na mnoho jedál, aj oveľa zdravších. Ja ich mám rada ako prílohu k mäsu. A keďže k nim pridávam rajčiny, bazalku, cesnak a oregano, nazývam to taliansky spôsob. :)

BezmäsitéChuťovky

Slaný syrový koláč

Slaný syrový koláč

Tento koláčik v štýle balkánskeho bureku si pripravíte šup-šup. Ja osobne burek milujem, hlavne ten syrový, a niekedy sa ho chystám spraviť od gruntu - vrátane cesta. Teraz ale taká instantná a expresná verzia. P.S.: S hrôzou som zistila, že chýba polovica formy, a to som doma sama s bábom! :O

Bezmäsité

Pečené reďkovky s balkánskym syrom

Pečené reďkovky s balkánskym syrom

Čo môže byť lepšie ako krajec chleba s maslom a kolieskami reďkovky? Lenže aby som minula balík z tohtoročnej úrody, ktorý som dostala do daru, musela by som zjesť tých krajcov nezdravo veľa. A drahý reďkovky ignoruje, lebo mu prekáža ich pikantná chuť. Lenže tá pečením zmizne a z reďkoviek sa stane milá príloha k mäsu alebo ľahký obed či večera.

Bezmäsité

Zeleninový kuskus

Zeleninový kuskus

Dobré mäsko nie je nikdy zlé, ale niekedy si pomyslím, že by som pokojne zvládla byť aj vegetariánka, či dokonca vegánka. Jedlá ako toto sú napriek svojej jednoduchosti vynikajúce a ešte aj zdravé. Veď v ktorom inom jedle by ste našli až šesť druhov rôznej zeleniny? :)

Bezmäsité

Tartiflette alias pravé francúzske zemiaky

Tartiflette alias pravé francúzske zemiaky

Španielsky vtáčik okolo Španielska ani neletel, Turci netušia, čo je to turecký med (ten náš jarmočný) a Francúzi by naše francúzske zemiaky s klobáskou alebo párkami len ťažko prijali za svoje. Ale - tie naše francúzáky sa trochu ponášajú na ich tradičné jedlo tartiflette. Možno ste už o ňom počuli. Toto jedlo je typické pre región Savojsko a vajcia by ste v ňom hľadali márne. Zato syr reblochon (asi najlepší syr, aký som kedy jedla) mu dodáva špecifickú chuť spolu s vínom a slaninkou. Ak máte možnosť, určite si toto jedlo spravte s originál surovinami.

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty