Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Chuťovky
Vegan arašidové cookies so slaným karamelom
Asi už viete, že síce nie som vegánka, ale mám rada všetky vegánske jedlá. Mnohé z nich sú oveľa zdravšie a výživnejšie ako klasika, pritom chuť tým vôbec netrpí. Tak napríklad tieto cookies, ktoré môžu nielen vegáni, ale aj celiatici. Sú dobré aj samotné, ale s kokosovým karamelom nemajú chybu. :)
Kváskový tekvicový chlieb s kefírom
Najlepšie sa tvoria recepty, keď varíte alebo pečiete zo zvyškov. Tak vznikol aj tento mäkučký kváskový chlebík. Musím si sem zapísať recept, aby som ho vedela zopakovať aj nabudúce. Stál zato. ;)
Papriková nátierka s lahôdkovým droždím
Lahôdkové, teda neaktívne, droždie ma lákalo už dlho a tak som ho nedávno kúpila. Pomaličky som s ním začala experimentovať, napríklad som si ho pridala do cestovín s omáčkou alebo do pesta. Mne osobne veľmi chutí a v jedlách slúži na zvýraznenie chuti aj zahustenie. Skvelo sa mi hodilo do tejto chutnej vegánskej nátierky či dipu. :)
Galetka s haloumi, figami a hroznom
Toto ani neberte ako recept, ale skôr inšpiráciu. ;) Neviem totiž presné gramáže surovín. To máte tak... ostane vám kúsok krehkého cesta z quiche a hodíte ho do mrazničky. O pár týždňov neskôr ho v nej náhodou objavíte a osvieti vás, že by sa hodilo k tým figám a syru, čo zavadzajú v chladničke. Ešte pár bobuliek hrozna a je to. :)
Pesto z petržlenovej vňate
Ak máte záhradku a pestujete v nej petržlen, zrejme vám často ostane vňať. Nasekaná do polievky je super, aj na nové zemiačiky s maslom, ale ak máte vňaťky naozaj veľa, napríklad pri vyplievaní petržlenu nasadeného príliš nahusto, vtedy obvykle skončí v komposte. A to je chyba. :)
Pizza šampiňóny
Všetko pizzové je mňam, súhlasíte? Možno otrepané, no chutné a vždy sa všetko zje. V tomto jedle pizza cesto nahrádzajú veľké šampiňóny Portobello, takže je to low carb a pritom sýte. Navyše hotové cobydup. ;)
Marhuľový chia džem s pomarančovým likérom
Na našom mladom marhuľovom strome sú presne tri kusy plodov, ale našťastie sme debničku marhúľ dostali darom. Okrem koláča je najlepšie spotrebovať ich na džem, lebo domácemu sa žiadny nevyrovná. Pri marhuľovom to platí špeciálne. A okrem klasiky som tento rok skúsila aj niečo trošku iné. :)
Quiche so slaninkou a dvomi druhmi špargle
Špargľová sezóna je v plnom prúde a bola by škoda ju nevyužiť. Špargľa je vraj elixír zdravia či dokonca jedna z najzdravších potravín na svete. Ja sa síce do nej musím trochu nútiť, ale keď už ju v kuchyni použijem, vždy je z toho niečo prudko jedlé. Ako napríklad tento quiche, do ktorého som dala bielu aj zelenú špargľu. Ktorú máte radšej?
Plnené vajcia štyroch farieb
Schválne, čo u vás nesmie chýbať na sviatočnom veľkonočnom stole, resp. čím hostíte šibačov (okrem poldeci :D)? U nás to boli vždy popri koláčikoch aj údené, chren, syrová roláda a plnené vajíčka. Plnka len zo žĺtkov, masla, horčice, štipky soli, nazdobená v bielkoch a dekorované kyslou uhorkou. :) No hoci klasika je klasika, časom som si osvojila aj iné, nemenej chutné a krásne farebné plnky. ;)
Paradajkový hummus
Hummus milujem, len zväčša som ho lenivá spraviť. Hlavne, že všetko naň mám dávno kúpené. Takže keď som si dávala challenge, že budem variť čo najviac zo zásob, aby som všetko pomíňala, bolo jasné, že hummus nebude chýbať. :) Tentoraz môj obľúbený rajčinový, ktorý si niekedy kupujem a doma som ho ešte neskúšala. Chyba!
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk