Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Grilážová torta

Grilážová torta
torta

Je zopár vecí, ku ktorým som v detstve mala neutrálny vzťah, zato teraz ich milujem. Lieskovce sú jedny z nich, samozrejme pražené alebo v podobe orechového masla. Ak ich primiešate do karamelu, vznikne griláž, ktorá v spojení s maslovo-pudingovým krémom vytvorí nenapodobiteľnú a neodolateľnú chuť.

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
KORPUS
7  vajec
200 g  krupicového alebo kryštálového cukru
110 g  mletých lieskových orechov
110 g  hrubej múky
2 PL  holandského kakaa
½  kypriaceho prášku do pečiva
 štipka soli
 
KRÉM
300 g  masla
600 ml  plnotučného mlieka
2 x  Zlatý klas 40 g
100 g  cukru
1  vanilkový cukor
4 PL  uvarenej kávy
 pomletá griláž
 + trochu kávy na pokvapkanie korpusov
 
GRILÁŽ
60 g  pražených lúpaných lieskovcov
120 g  kryštálového cukru
12 g  masla

Postup prípravy

Lieskovce som "musela" dať aj do korpusu a bola to dobrá voľba. Korpus je jemný, vláčny, vďaka čomu sa torta je doslova sama. :P

Orechy opečieme nasucho na panvici, odstránime šupky a keď vychladnú, pomelieme ich alebo rozsekáme v sekáčiku. Premiešame s múkou a kypriacim práškom. Šesť žĺtkov a jedno celé vajce vyšľaháme s cukrom dobiela. Do tejto hmoty vmiešame sypké suroviny. Zo zvyšných bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a pomocou stierky ho zapracujeme do cesta. 
Preložíme do tortovej formy s odnímateľným dnom, na spodok pricvakneme pečiaci papier, boky mastiť netreba. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170° asi na 50 minút, resp., kým test špáradlom neukáže, že je korpus prepečený. (Ku koncu pečenia môžeme teplotu znížiť a piecť o niečo dlhšie.) Vo forme s priemerom 22 cm som mala korpus úplne po vrch.

V tretine mlieka rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do zvyšného mlieka, ktoré sme medzitým dali variť spolu s cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu, keď začne hustnúť, ešte niekoľko minút prevaríme, aby zmizla škrobová chuť. Vznikne nám hustý puding, ktorý prikryjeme fóliou tak, aby bola naň prilepená, čo zabráni vytvoreniu kože.
Puding necháme vychladnúť na izbovú teplotu, rovnako aj maslo, ktoré nakrájame na kúsky a necháme na linke, aby zmäklo.


Na griláž v kastróliku rozpustíme cukor spolu s maslom. Miešame metličkou alebo vareškou, kým nevznikne hladký karamel. Nasypeme doňho lieskovce, ešte zo tri minútky miešame na slabom ohni a potom hmotu vylejeme na plech s papierom na pečenie. Rozotrieme, aby boli orechy v jednej vrstve. Keď griláž vychladne a stvrdne, pomelieme ju alebo najemno rozsekáme v sekáčiku.
Na krém vymiešame najskôr samotné mäkké maslo a po častiach doň zapracovávame puding. Používam na to ručný metličkový šľahač. Vmiešame aj uvarenú kávu. Nakoniec už len stierkou do krému pridáme pomletú griláž.


Korpus obrátime spodnou časťou nahor. Dvakrát ho prekrojíme, pokvapkáme kávou a nanesieme vrstvu krému. Nakoniec celú tortu obtrieme zvyšným krémom, pričom si trošku necháme na záverečné zdobenie. Dáme zachladiť, ideálne cez noc. Vrch torty môžeme poliať čokoládovou polevou alebo ganache z čokolády rozpustenej v troche šľahačkovej smotany.

Po zatuhnutí ozdobíme zvyšným krémom, orechmi, čokoládou a pod.

1. 5. 2022 23:51

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty