Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Grilážová torta
Je zopár vecí, ku ktorým som v detstve mala neutrálny vzťah, zato teraz ich milujem. Lieskovce sú jedny z nich, samozrejme pražené alebo v podobe orechového masla. Ak ich primiešate do karamelu, vznikne griláž, ktorá v spojení s maslovo-pudingovým krémom vytvorí nenapodobiteľnú a neodolateľnú chuť.
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
7 | vajec |
200 g | krupicového alebo kryštálového cukru |
110 g | mletých lieskových orechov |
110 g | hrubej múky |
2 PL | holandského kakaa |
½ | kypriaceho prášku do pečiva |
štipka soli | |
300 g | masla |
600 ml | plnotučného mlieka |
2 x | Zlatý klas 40 g |
100 g | cukru |
1 | vanilkový cukor |
4 PL | uvarenej kávy |
pomletá griláž | |
+ trochu kávy na pokvapkanie korpusov | |
60 g | pražených lúpaných lieskovcov |
120 g | kryštálového cukru |
12 g | masla |
Postup prípravy
Lieskovce som "musela" dať aj do korpusu a bola to dobrá voľba. Korpus je jemný, vláčny, vďaka čomu sa torta je doslova sama. :P
Orechy opečieme nasucho na panvici, odstránime šupky a keď vychladnú, pomelieme ich alebo rozsekáme v sekáčiku. Premiešame s múkou a kypriacim práškom. Šesť žĺtkov a jedno celé vajce vyšľaháme s cukrom dobiela. Do tejto hmoty vmiešame sypké suroviny. Zo zvyšných bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh a pomocou stierky ho zapracujeme do cesta.
Preložíme do tortovej formy s odnímateľným dnom, na spodok pricvakneme pečiaci papier, boky mastiť netreba. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170° asi na 50 minút, resp., kým test špáradlom neukáže, že je korpus prepečený. (Ku koncu pečenia môžeme teplotu znížiť a piecť o niečo dlhšie.) Vo forme s priemerom 22 cm som mala korpus úplne po vrch.
V tretine mlieka rozmiešame Zlaté klasy a vlejeme do zvyšného mlieka, ktoré sme medzitým dali variť spolu s cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu, keď začne hustnúť, ešte niekoľko minút prevaríme, aby zmizla škrobová chuť. Vznikne nám hustý puding, ktorý prikryjeme fóliou tak, aby bola naň prilepená, čo zabráni vytvoreniu kože.
Puding necháme vychladnúť na izbovú teplotu, rovnako aj maslo, ktoré nakrájame na kúsky a necháme na linke, aby zmäklo.
Na griláž v kastróliku rozpustíme cukor spolu s maslom. Miešame metličkou alebo vareškou, kým nevznikne hladký karamel. Nasypeme doňho lieskovce, ešte zo tri minútky miešame na slabom ohni a potom hmotu vylejeme na plech s papierom na pečenie. Rozotrieme, aby boli orechy v jednej vrstve. Keď griláž vychladne a stvrdne, pomelieme ju alebo najemno rozsekáme v sekáčiku.
Na krém vymiešame najskôr samotné mäkké maslo a po častiach doň zapracovávame puding. Používam na to ručný metličkový šľahač. Vmiešame aj uvarenú kávu. Nakoniec už len stierkou do krému pridáme pomletú griláž.
Korpus obrátime spodnou časťou nahor. Dvakrát ho prekrojíme, pokvapkáme kávou a nanesieme vrstvu krému. Nakoniec celú tortu obtrieme zvyšným krémom, pričom si trošku necháme na záverečné zdobenie. Dáme zachladiť, ideálne cez noc. Vrch torty môžeme poliať čokoládovou polevou alebo ganache z čokolády rozpustenej v troche šľahačkovej smotany.
Po zatuhnutí ozdobíme zvyšným krémom, orechmi, čokoládou a pod.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk