Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Veľkonočný tvarohovo-kokosový baranček
Robievate veľkonočný koláč á la baranček? Ja som sa tento rok dostala k forme po babičke a bolo rozhodnuté - zakladám našu novú rodinnú tradíciu. Baránok musí byť! Už len preto, že tento bábovkový typ koláčov je jeden z mála, ktoré má rád aj môj muž. :) Tento rok tvarohový s kokosom a na budúci rok uvidíme.
- 70 minút 160°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
2 | vajcia L |
130 g | kryštálového cukru |
1 | vanilínový cukor |
100 g | masla |
250 g | krémového polotučného tvarohu |
60 g | bieleho jogurtu |
180 g | polohrubej múky |
70 g | strúhaného kokosu |
1/2 | kypriaceho prášku do pečiva |
1-2 kvap. | citrónového EO |
alebo | |
1/2 ČL | citrónovej kôry |
Postup prípravy
Priznám sa, že u nás doma nebola tradícia piecť na veľkú noc koláč v tvare barančeka, ale u mojej babičky nesmel na sviatočnom stole nikdy chýbať. Mala ho tak dokonale vyzdobeného bielkovou polevou, že z neho bola ozdoba, ktorá musela vydržať až do samého konca. Našťastie bol z takého cesta, že časom akurát stvrdlo, inak sa mu enstalo nič. A tak ho môj dedko po sviatkoch poctivo likvidoval, namáčajúc si ho do kávy, aby ho vôbec mohol pohrýzť. :D Takto si to pamätám. A ešte si pamätám keramickú formu, ktorú som zdedila, lebo sestra si kúpila silikónovú.
Je krásna a pečie sa v nej super. Cesto som zvolila tvarohové, nech je tam aj trochu bielkovín, a žiadalo sa mi doplniť ho kokosom a citrónovou kôrou. Najväčšiu obavu som mala zo zdobenia. Mám rada jednoduché veci a pri mojich výtvarných zručnostiach by bielková poleva mohla z koláča urobiť skôr nejaké monštrum ako barančeka. :D Už-už som ho chcela len posypať cukrom, ale vtom mi do oka padli zdobiace tubičky a bolo rozhodnuté. Piplačka, ale páči sa mi výledok. Pre vašu informáciu na barančeka padli 3 tubičky (a to zdobila len prednú časť :)) ).
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme žĺtky a potom vmiešame aj tvaroh a jogurt. Zapracujeme múku s kokosom a kypriacim práškom. Nakoniec pridáme kôru alebo EO a sneh z 2 bielkov.
Formu vymastíme masťou, vylejeme (alebo skôr preložíme lyžicou, keďže je husté) cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme najskôr na 170° a potom znížime na 160°. Ku koncu pečenia stíšime na 150°. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a vyklopíme. Ozdobíme napr. tubičkami alebo práškovým cukrom či bielkovou polevou šľahanou nad parou.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk