Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Veľkonočný tvarohovo-kokosový baranček

Veľkonočný tvarohovo-kokosový baranček
Veľká noc

Robievate veľkonočný koláč á la baranček? Ja som sa tento rok dostala k forme po babičke a bolo rozhodnuté - zakladám našu novú rodinnú tradíciu. Baránok musí byť! Už len preto, že tento bábovkový typ koláčov je jeden z mála, ktoré má rád aj môj muž. :) Tento rok tvarohový s kokosom a na budúci rok uvidíme.

  • Čas varenia 70 minút 160°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

2  vajcia L
130 g  kryštálového cukru
1  vanilínový cukor
100 g  masla
250 g  krémového polotučného tvarohu
60 g  bieleho jogurtu
180 g  polohrubej múky
70 g  strúhaného kokosu
1/2  kypriaceho prášku do pečiva
1-2 kvap.  citrónového EO
 alebo
1/2 ČL  citrónovej kôry

Postup prípravy

Priznám sa, že u nás doma nebola tradícia piecť na veľkú noc koláč v tvare barančeka, ale u mojej babičky nesmel na sviatočnom stole nikdy chýbať. Mala ho tak dokonale vyzdobeného bielkovou polevou, že z neho bola ozdoba, ktorá musela vydržať až do samého konca. Našťastie bol z takého cesta, že časom akurát stvrdlo, inak sa mu enstalo nič. A tak ho môj dedko po sviatkoch poctivo likvidoval, namáčajúc si ho do kávy, aby ho vôbec mohol pohrýzť. :D Takto si to pamätám. A ešte si pamätám keramickú formu, ktorú som zdedila, lebo sestra si kúpila silikónovú.

 

Je krásna a pečie sa v nej super. Cesto som zvolila tvarohové, nech je tam aj trochu bielkovín, a žiadalo sa mi doplniť ho kokosom a citrónovou kôrou. Najväčšiu obavu som mala zo zdobenia. Mám rada jednoduché veci a pri mojich výtvarných zručnostiach by bielková poleva mohla z koláča urobiť skôr nejaké monštrum ako barančeka. :D Už-už som ho chcela len posypať cukrom, ale vtom mi do oka padli zdobiace tubičky a bolo rozhodnuté. Piplačka, ale páči sa mi výledok. Pre vašu informáciu na barančeka padli 3 tubičky (a to zdobila len prednú časť :)) ).

 

Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme žĺtky a potom vmiešame aj tvaroh a jogurt. Zapracujeme múku s kokosom a kypriacim práškom. Nakoniec pridáme kôru alebo EO a sneh z 2 bielkov. 

 

Formu vymastíme masťou, vylejeme (alebo skôr preložíme lyžicou, keďže je husté) cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. 

 

Pečieme najskôr na 170° a potom znížime na 160°. Ku koncu pečenia stíšime na 150°. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a vyklopíme. Ozdobíme napr. tubičkami alebo práškovým cukrom či bielkovou polevou šľahanou nad parou.

26. 3. 2024

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty