Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Ľadovce
Klasika je klasika, ale aj tak ma to každý rok láka vyskúšať nejaký nový druh vianočného pečiva. Už dlhšie sú na mojom zozname ľadovce a konečne som sa odhodlala ich vyskúšať. Človek by nepovedal, aká dobrota vznikne praobyčajným spojením troch druhov lineckého cesta, pudingovo-maslového krému a čokoládovej polevy. ;)
- 10 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
520 g | polohrubej múky |
200 g | práškového cukru |
1 | vanilínový cukor |
1 | kypriaci prášok |
štipka soli | |
2 | vajcia |
240 g | zmäknutého masla |
1 bal. | Zlatý klas premium alebo vanilkový puding |
4 dl | mlieka |
1 | vanilkový cukor |
1 PL | cukor |
140 g | masla |
2 PL | práškového cukru |
(2 ČL | rumového cukru) |
120 g | čokolády na varenie (používam z Lidla) |
2 ČL | kakaového masla alebo kokosového oleja |
Postup prípravy
Chrumkavé vanilkové kolieska s citrónovou kôrou, orechové aj kakaové kolieska po natretí krémom a odstátí aspoň cez noc nádherne zmäknú, až sa rozplývajú v ústach. Jediný problém týchto koláčikov je ten, že nepatria medzi trvanlivé a musia sa skladovať v chladničke. Ale zjedia sa ako prvé, takže vlastne to problém nie je. Poznáte ich? Ak nie, rozhodne ich tieto Vianoce skúste. ;)
Suroviny na cesto zmiesime dokopy. Odoberieme 400 g cesta a vmiešame nastrúhanú kôru z polovice bio citróna. Ak máme, môžeme aj trochu mletej vanilky, prípadne vanilkového extraktu. Ďalej odoberieme 380 g cesta a vmiešame 2 PL kakaa. Do cesta, ktoré nám ostalo, zapracujeme 120 g mletých vlašských orechov. Tri cestá dáme zachladiť, potom ich rozvaľkáme a z každého vykrojíme kolieska. Pečieme na 180° asi 10 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.
Na krém uvaríme 1 Zlatý klas (puding) v 4 dl mlieka s vanilkovým cukrom a 1 PL cukru. Po uvarení prikryjeme fóliou, aby sa dotýkala pudingu a nevytvorila sa koža. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. 140 g masla necháme zmäknúť. Metličkovým šľahačom ho vymiešame spolu s 2 PL práškového cukru, ja som pridala aj trošku rumového cukru. Po častiach všľahávame puding, až vznikne hladký krém. Pomocou vrecka s hladkou špičkou dáme na hnedé koliesko do stredu dávku krému, pritlačím orechové koliesko, opäť dáme krém a pritlačíme biele koliesko. Krému dávame toľko, aby po pritlačení nepretekal cez okraje. Ľadovce dáme vychladiť a potom vrchy namáčame v horkej čokoláde rozpustenej nad parou.
Ozdobíme. Skladujeme v chlade a spotrebujeme do štyroch dní.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk