Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Ľadovce

Ľadovce
Vianoce

Klasika je klasika, ale aj tak ma to každý rok láka vyskúšať nejaký nový druh vianočného pečiva. Už dlhšie sú na mojom zozname ľadovce a konečne som sa odhodlala ich vyskúšať. Človek by nepovedal, aká dobrota vznikne praobyčajným spojením troch druhov lineckého cesta, pudingovo-maslového krému a čokoládovej polevy. ;)

  • Čas varenia 10 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA CESTO
520 g  polohrubej múky
200 g  práškového cukru
1  vanilínový cukor
1  kypriaci prášok
 štipka soli
2  vajcia
240 g  zmäknutého masla
 
NA KRÉM
1 bal.  Zlatý klas premium alebo vanilkový puding
4 dl  mlieka
1  vanilkový cukor
1 PL  cukor
140 g  masla
2 PL  práškového cukru
(2 ČL  rumového cukru)
 
NA POLEVU
120 g  čokolády na varenie (používam z Lidla)
2 ČL  kakaového masla alebo kokosového oleja

Postup prípravy

Chrumkavé vanilkové kolieska s citrónovou kôrou, orechové aj kakaové kolieska po natretí krémom a odstátí aspoň cez noc nádherne zmäknú, až sa rozplývajú v ústach. Jediný problém týchto koláčikov je ten, že nepatria medzi trvanlivé a musia sa skladovať v chladničke. Ale zjedia sa ako prvé, takže vlastne to problém nie je. Poznáte ich? Ak nie, rozhodne ich tieto Vianoce skúste. ;)

 

Suroviny na cesto zmiesime dokopy. Odoberieme 400 g cesta a vmiešame nastrúhanú kôru z polovice bio citróna. Ak máme, môžeme aj trochu mletej vanilky, prípadne vanilkového extraktu. Ďalej odoberieme 380 g cesta a vmiešame 2 PL kakaa. Do cesta, ktoré nám ostalo, zapracujeme 120 g mletých vlašských orechov. Tri cestá dáme zachladiť, potom ich rozvaľkáme a z každého vykrojíme kolieska. Pečieme na 180° asi 10 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.

Na krém uvaríme 1 Zlatý klas (puding) v 4 dl mlieka s vanilkovým cukrom a 1 PL cukru. Po uvarení prikryjeme fóliou, aby sa dotýkala pudingu a nevytvorila sa koža. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. 140 g masla necháme zmäknúť. Metličkovým šľahačom ho vymiešame spolu s 2 PL práškového cukru, ja som pridala aj trošku rumového cukru. Po častiach všľahávame puding, až vznikne hladký krém. Pomocou vrecka s hladkou špičkou dáme na hnedé koliesko do stredu dávku krému, pritlačím orechové koliesko, opäť dáme krém a pritlačíme biele koliesko. Krému dávame toľko, aby po pritlačení nepretekal cez okraje. Ľadovce dáme vychladiť a potom vrchy namáčame v horkej čokoláde rozpustenej nad parou.

Ozdobíme. Skladujeme v chlade a spotrebujeme do štyroch dní.

 

21. 11. 2022 10:13

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty