Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Klasické francúzske zemiaky
Keď zvykneme nostalgicky spomínať na jedlá z detstva, tak sa hlásim, že francúzáky, ktoré sme robievali doma, mi nikdy nechutili. Mama ich robila zo surových zemiakov a asi sa nie vždy dobre prepiekli. Takže ak sa bavíme o dilemách pri príprave francúzákov, za mňa jednoznačne predvarené v šupke. A čo ďalšie dilemy?
- 3 porcie
- 30 minút 200°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
5 - 6 ks | predvarených stredne veľkých zemiakov |
1 | cibuľa |
3 | párky |
3 | vajcia L |
1 dl | smotany na varenie |
1 dl | bieleho jogurtu alebo kyslej smotany |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
2 ČL | horčice |
strúhaný syr |
Postup prípravy
Napríklad spôsob krájania zemiakov. Od svokra som odpozerala, že zemiaky je najlepšie pretlačiť cez mriežku, aby sme získali malé kocky. Takže žiadne plátky. Obvykle robievam verziu bez mäsa s údeným tofu, vopred opraženým na cibuľke. Ale tento recept je klasika, takže párky (alebo klobáska) áno, ale čo najkvalitnejšie a nemusí ich byť ani veľa. Vopred ich tiež osmažte na cibuľke, je to stokrát lepšie, ako ich len tak surové vmiešať do zmesi na pečenie. Obsah panvice premiešajte s kocôčkami zemiakov, pridajte aj pretlačené dve vajíčka natvrdo.
Do zálievky je skvelá zmes kyslej a sladkej smotany, dá sa použiť aj créme fraiche. Pridajte vajíčko, soľ, korenie, horčicu, prípadne sušený cesnak/ cibuľu a ak máte radi aj bylinky. Rozmiešajte, nalejte do zemiakov a dajte piecť odokryté do vyhriatej rúry cca na pol hodinku.
Na vrch 10 minút pred dopečením strúhaný syr, ideálne strúhaná mozzarella v sáčiku, ktorá nepúšťa vodu.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk