Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Klasické francúzske zemiaky

Klasické francúzske zemiaky

Keď zvykneme nostalgicky spomínať na jedlá z detstva, tak sa hlásim, že francúzáky, ktoré sme robievali doma, mi nikdy nechutili. Mama ich robila zo surových zemiakov a asi sa nie vždy dobre prepiekli. Takže ak sa bavíme o dilemách pri príprave francúzákov, za mňa jednoznačne predvarené v šupke. A čo ďalšie dilemy?

  • Porcie 3 porcie
  • Čas varenia 30 minút 200°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

5 - 6 ks  predvarených stredne veľkých zemiakov
1  cibuľa
3  párky
3  vajcia L
1 dl  smotany na varenie
1 dl  bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
 soľ
 mleté čierne korenie
2 ČL  horčice
 strúhaný syr

Postup prípravy

Napríklad spôsob krájania zemiakov. Od svokra som odpozerala, že zemiaky je najlepšie pretlačiť cez mriežku, aby sme získali malé kocky. Takže žiadne plátky. Obvykle robievam verziu bez mäsa s údeným tofu, vopred opraženým na cibuľke. Ale tento recept je klasika, takže párky (alebo klobáska) áno, ale čo najkvalitnejšie a nemusí ich byť ani veľa. Vopred ich tiež osmažte na cibuľke, je to stokrát lepšie, ako ich len tak surové vmiešať do zmesi na pečenie. Obsah panvice premiešajte s kocôčkami zemiakov, pridajte aj pretlačené dve vajíčka natvrdo.

Do zálievky je skvelá zmes kyslej a sladkej smotany, dá sa použiť aj créme fraiche. Pridajte vajíčko, soľ, korenie, horčicu, prípadne sušený cesnak/ cibuľu a ak máte radi aj bylinky. Rozmiešajte, nalejte do zemiakov a dajte piecť odokryté do vyhriatej rúry cca na pol hodinku.

Na vrch 10 minút pred dopečením strúhaný syr, ideálne strúhaná mozzarella v sáčiku, ktorá nepúšťa vodu.

27. 5. 2023 11:23

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty