Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Sviečková na smotane

Sviečková na smotane
klasika

Keď sa povie sviečková, predstavím si obrovskú porciu oranžovkastej omáčky, kúsok mäsa a dve domáce knedle. Skrátka u mňa sa sviečková rovná omáčka, ostatné by ani nemuselo byť. Ale samozrejme, robievam ju se vším všeudy a tak, aby všetkým chutila. Ak nemáte svoj rodinný alebo overený recept, vyskúšajte ju podľa mňa. ;)

  • Porcie 4 porcie
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

700 g  falošnej sviečkovej
400 g  mrkvy
100g  zeleru
1  menší petržlen
1  menšia cibuľa
1  strúčik cesnaku
1 PL  horčice
20 g  oravskej slaniny
 soľ
 mleté čierne korenie
 olej
2 ks  nové korenie
1-2 ks  bobkový list
120 ml  šľahačkovej smotany
1 dl  kyslej smotany
1 PL  múky

Postup prípravy

My sviečkovú zvykneme podávať s klasickou kysnutou knedľou aj s domácimi viedenským (resp. karlovarskými) knedlíkmi. Postup, ako na ne, nájdete pri tomto recepte

 

Ale poďme na sviečkovú. :) Používam väčšinou falošnú zo stehna či pleca. Najlepšie je deň vopred si mäso v celku namarinovať - osoliť, okoreniť, potrieť olejom a plnotučnou horčicou, zabaliť do fólie a dať na noc do chladničky. Ak nestíhate, alebo ste mäso až večer vybrali z mrazničky, urobte to aspoň ráno na hodinku - dve. 

 

Ďalší hack je mäso prešpikovať kúskami slaninky. Netreba veľa, stačí pre chuť. Aby sa to robilo ľahšie, slaninku nakrájajte na hranolčeky a dajte ich na hodinku do marazničky. Potom do mäsa urobte nožom vpich a natlačte tam slaninu. Takto to zopakujte aj s ostatnými kúskami.

 

V hrnci rozohrejeme olej a opečieme na ňom mäso v celku zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Vyberieme ho bokom a na výpeku orestujeme najskôr nakrájanú cibuľu a cesnak, potom ostatnú zeleninu nakrájanú na kúsky. Do hrnca vrátime mäso, zalejeme vodou alebo vývarom tak, aby bolo všetko tesne ponorené. Pridáme trošku soli, bobkový list, nové korenie a dusíme aspoň 90 minút. (Kým nie je mäso mäkké.)

 

Mäso vyberieme, ak treba, do hrnčeka si zlejeme aj trochu tekutiny, aby nebola omáčka príliš riedka (ľahko ju tam vrátime). Rozmixujeme do hladka. V smotane rozmiešame múku, pridáme lyžicu omáčky (zabráni to zrazeniu), vylejeme do hrnca a pár minút povaríme. Dochutíme soľou, cukrom, horčicou... a ak by bola omáčka príliš hustá, doriedime odobratým vývarom.

17. 1. 2024

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty