Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Maďarský guláš s viedenskou knedľou

Maďarský guláš s viedenskou knedľou
klasika

Taký dobrý guláš nikdy nie je zlý a, hoci ho nevarievam často, párkrát do roka naňho príde chuť. U mňa je to buď letné chatové jedlo, alebo potom hrejivá záležitosť na sychravé jesenné a zimné dni.

  • Porcie 3 porcie
  • Čas varenia 110 minút
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

2 PL  masti
300 g  cibule
600 g  hovädzej roštenky
100 g  papriky
200 g  paradajok
1  baraní roh
1  strúčik cesnaku
1 dl  paradajkovej šťavy (passaty)
3 ČL  sladkej mletej papriky
1 ČL  mletej rasce
1/2 ČL  sušeného cesnaku
1 PL  slivkového džemu (povidiel)
1/2 ČL  sušenej majoránky
 štipka mletého čili
1,5 dl  vody
 soľ
 
NA VIEDENSKÉ KNEDLÍKY
6  rožkov
2 dl  mlieka
2  vajcia
80 g  hrubej múky
50 g  slaninky
1  menšia cibuľa
 čerstvá petržlenová vňať
1 čl  soli
1/2  prášku do pečiva

Postup prípravy

Najradšej mám klasický kotlíkový guláš so zemiakmi a chlebom. Ale ani takýto mexický s knedľou nie je na zahodenie. ;)

V hrnci rozohrejeme masť, keď sa rozpustí, vložíme na kocky nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Opražíme do sklovita. Osolíme, pridáme nakrájané mäso, ja som zvolila skôr menšie kocky. Zo všetkých strán ho opečieme, aby sa zatiahlo. Pridáme mletú papriku, rascu a sušený cesnak. Nasleduje na malé kúsky nakrájaná paprika, baraní roh (prípadne čili paprička alebo, naopak, môžete vynechať). Paradajky narežeme do kríža, obaríme a zlúpneme dolu šupku. Nakrájame a pridáme do hrnca. Prilejeme paradajkovú šťavu a môžeme dať na chuť aj dve lyžice paprikovej nátierky (my ju voláme trnavská nátierka). Zalejeme vodou, radšej menej a ak treba, počas varenia pridáme. Prikryjeme a varíme, kým mäso nie je mäkké.

Guláš ničím nezahusťujem, zahustí sa rozvarenou zeleninou. Varím na slabej až miernej teplote, hlavne aby sa neprichytával na dno. Ak je príliš hustý, podlejem ho ešte trochou vody.

Podávame s chlebom, knedľou alebo takýmto chutným viedenským žemľovým knedlíkom.

Urobíme ho nasledovne:

Slaninku nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici. Pridáme aj nadrobno nakrájanú cibuľu. Ak je slaninka menej mastná, pridáme aj trochu masti.

Rožky nakrájame na kocky a zmiešame s múkou a kypriacim práškom. Pridáme slaninovo-cibuľovú zmes a nasekanú vňaťku. Zalejeme vajíčkami rozšľahanými v mlieku. Dochutíme soľou, premiešame a necháme odstáť, aby pečivo nabobtnalo.

Z hmoty tvarujeme guľky, vyšlo mi 5 kusov. Varíme prikryté v mierne osolenej vode asi 12 minút. Uvarené vyberieme a omastíme.

11. 11. 2021 13:18

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty