Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Šalát s fazuľkami a strateným vajcom
Šaláty v zime? Prečo nie, ale lepšie padnú tie teplé. Alebo aspoň s teplými ingredienciami. Napríklad také stratené vajce vyzerá super, ak to viete. Mne sa podarilo hneď na šiestykrát. :D
- 2 porcie
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
zmes listového šalátu | |
cherry paradajky | |
2 ks | vajce |
425 ml | zelené fazuľky |
3 ks | plátok šunky |
1 ks | cibuľa |
1 ks | strúčik cesnaku |
soľ | |
olivový olej | |
ocot |
Postup prípravy
Minule sme pozerali nejaký film, kde odznelo, že dobrá gazdinka musí vedieť urobiť stratené vajce. Pritom taká blbosť, ako keby sa nemohlo vajce normálne uvariť a ošúpať. Ale OK, prečo nie, to zvládnem...
Ako prvotný problém sa ukázalo rozbiť vajce bez porušenia žĺtka. Inokedy mi to ide, ale teraz sa prvé dve rozflákli ani neviem ako a až na tretí pokus ostal žĺtok pekne oddelený. To by sme mali. Google mi vyhodí prvý odkaz, ako na stratené vajce. Dať variť vodu s octom a keď sa objavia prvé bublinky, urobiť lyžicou vír a vyklopiť vajíčko. Presne tak som to urobila, lenže každý má asi iný názor na to, čo sú prvé bublinky. Moja voda ešte ani zďaleka nevrela a tak sa v nej vajce úplne roztieklo. Pri štvrtom som nechala vodu zovrieť, ale asi bol slabý vír, lebo žĺtok z bielka doslova vypadol a uvaril sa zvlášť. To už som zúrila. Potom som našla zaručený návod, ako sa to musí podariť. Vyklopila som vajíčko priamo do pohárika s octom a až ten som vyliala do vriacej vody. Krása! A všetko vyzeralo idylicky, len čas varenia akosi nesedel. Štyri minúty sú definitívne veľa! Vajce síce bolo stratené, ale uvarené natvrdo. Blé. No a na fotke vidíte konečne finálny výsledok. Takmer vydarený, lebo kým sme šalát odfotili, žĺtok trochu stihol stuhnúť. Ale prisahám, že predtým tiekol! Tak či onak, po zovretí stíšte na minimum a varte maximálne dve a pol minúty. Malo by to byť OK. Ja už som expertka, hehe.
Aha, aby sa nezabudlo na recept. Ten zvyšok tvorí mix rímskeho šalátu a rukoly, umytý a odstredený v odstredivke na šalát, mega dobrý darček od sestry - odporúčam! Lebo tým baleným zmesiam nedôverujem, že sú dobre umyté.
Na to som dala okrem cherry paradajok, ktoré sú aj v zime ako-tak jedlé (na rozdiel od veľkých rajčín sťa by z umelej hmoty) aj opečené fazuľkové struky. Na oleji som opražila najskôr menšiu pokrájanú cibuľu, tri plátky pokrájanej šunky, strúčik cesnaku a na to som vykydla plechovku zelených fazuliek upravených na pare.
Osolila som, vyklopila na šalát a ozdobila mojím kuchárskym veľdielom. (Predtým som ho opláchla, aby sa zbavilo tej jemne octovej chuti.) Dresing mi tam nechýbal, stačí pár kvapiek oleja a balzamika. Dobrú chuť sa praje! :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk