Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Cheesecake s jahodovo-malinovou polevou
Náš malý poklad má už tri mesiace a mala svoje prvé meninky. Oslávili sme ich grilovačkou a mamina (teda ja) zabezpečila dezert. Najjednoduchšie bolo upiecť večer pred oslavou čískejk, dať ho do chladničky a na druhý deň už len dozdobiť čerstvým ovocím. Mňam! Malá si síce na ňom ešte pochutnať nemohla, ale gratulanti ho zlupli ako malinu.
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
60 g | špaldová múka |
50 g | kokosový cukor |
100 g | mleté mandle alebo orechy |
3 ks | žĺtok |
1 PL | maslo |
štipka soli | |
180 g | kyslá smotana |
3 k | vajce |
1 ks | žĺtok |
500 g | tvaroh |
250 g | mascarpone |
250 g | kyslá smotana |
150 g | ricotta |
200 g | krupicový cukor |
vanilkové semienka | |
šťava z 1 limetky alebo 1/2 citróna | |
2 PL | Zlatý klas |
200 g | jahody |
100 g | maliny |
1 | vanilkový cukor |
1 PL | trstinový cukor |
1 PL | šťava z limetky |
1 ČL | chia semienka |
jahody, maliny a čučoriedky na ozdobu |
Postup prípravy
Chcela som trochu zdravšiu verziu cheesecakeu, preto jeho hlavnú zložku tvorí čerstvý plnotučný tvaroh. Do korpusu som použila tiež zdravšie ingrediencie a polevu som miesto solamylom zahustila chia semienkami. Všetky tieto nápady som čerpala z receptu Miriam Kalisovej a tlieskam jej hlavne za tú polevu - skvelý nápad! Korpus ma až tak neoslovil, ale oproti keksíkovo-maslovému základu je zdravší a nie taký sýty. Mak sa mi nechcelo mlieť, tak som ho nahradila mandľami, cukor som použila kokosový a celkovo som celý cheesecake osladila viac - a bol akurát. Tu je recept po mojich úpravách. :) Množstvo je na väčšiu okrúhlu formu s priemerom 24 cm.
Vyložíme ju papierom na pečenie. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vylejeme ich na dno formy. Urovnáme a dáme piecť na 200 stupňov asi na 20 minút.
Medzitým zmiešame prísady na tvarohové telo cheesecakeu a prešľaháme ich ponorným mixérom, aby sme z tvarohu odstránili hrudky. Vylejeme na upečené a vychladnuté cesto. Do rúry vložíme veľký plech s vodou a nad neho umiestnime formu s koláčom. Pečieme radšej pomalšie, na nižšej teplote (to už som sa naučila, inak čískejk popraská). Čiže asi 150 stupňov približne hodinku a potom rúru vypneme. Po chvíli ju pootvoríme a čískejk vyberieme, až keď je čiastočne vychladnutý.
Ovocie v kastróliku rozvaríme spolu s cukrom a šťavou. Miešame, aby neprihorelo. Keď už je takmer na kašu, mixneme ho tyčovým mixérom. Ak je ešte riedka, redukujeme na miernej teplote. Potom odstavíme a vmiešame chia semienka. Za občasného premiešania necháme vychladnúť a zhustnúť, trvá to asi pol hodinu.
Potom rovnomerne rozotrieme na vychladnutý koláč a dáme do chladničky. :)
Na druhý deň, alebo aspoň za 6 hodín, vyberieme a ozdobíme ešte čerstvým ovocím.
Ocino vyrobil vlajočky a je to hotovo! :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk