Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Bravčové mäso

Koložvárska kapusta po mojom

Koložvárska kapusta po mojom

Nerada robím veci s mletým mäsom, lebo kupovanému nedôerujem a namlieť si ho doma znamená zašpiniť ďalší riad navyše. A tiež nezabudnúť vyložiť mäso z mrazničky. Ja viem, samé výhovorky. :) Ale to sa len snažím vysvetliť, prečo som ešte nikdy nevarila moje obľúbené jedlo - koložvársku kapustu. Až teraz. A aj tak bola bez mletého mäsa, za ktoré som si radšej našla náhradu. ;)

Suroviny

600 g  kyslá kapusta
100 g  ryža
1 šál.  červená šošovica
2 ks  cibuľa
2 ks  strúčik cesnaku
1/2 ČL  mletá červená paprika
 soľ
 drvená rasca
 masť
1-2 ks  klobáska
250 g  kyslá smotana

Postup prípravy

Ak poznáte mňa alebo tento blog, určite viete, ako milujem červenú šošovicu. Mleté mäso som ňou zvykla nahrádzať v bolonskej omáčke, a tak mi napadlo skúsiť to aj v koložvárskej. Keby v nej nebola klobáska, je to vegetariánska verzia, ale upozornňujem, že klobásku tam ozaj treba, bez nej si to neviem predstaviť. Aspoň zatiaľ nie. Možno porozmýšľam nad verziou celkom bez mäsa a potom dám určite vedieť. ;)

Ryžu klasicky udusíme na troške oleja, prípadne aj cibuľke, dochutíme soľou. Cibule nakrájame na kocky. V kastróli rozohrejeme trochu masti, pridáme 1 nakrájanú cibuľu a keď je sklovitá, zasypeme mletou paprikou, môže byť aj údená. Orestujeme, pridáme prepláchnutú, prípadne aj vopred namočenú červenú šošovicu, ale nie je to nevyhnutné. Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, rascou, podlejeme vodou a a dusíme. Podľa potreby ešte dolievame vodu, kým nie je šošovica mäkká. Zmes by mala byť hustá, nie vodnatá. Už samotná takto pripravená šošovica chutí super. :)

Na druhej cibuľke, ktorú sme opäť najskôr opražili na masti, orestujeme kyslú kapustu. Prikryjeme a dusíme asi 10 minút.

Zapekaciu nádobu, napríklad klasickú okrúhlu jenskú misu, vymastíme a na dno uložíme vrstvu dusenej kapusty. Mala by to byť tretina celkového množstva. Na ňu rozložíme vrstvu ryže, potom vrstvu šošovice, na kolieska nakrájanú klobásku, teraz môžeme trošku pofŕkať smotanou, ale tak, aby nám aspoň 2/3 ostali. Nasleduje opäť kapusta, ryža, šošovica, klobása a zase kapusta. Na ňu rozotrieme zvyšnú smotanu a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.

8. 3. 2018 22:20

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty