Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Koložvárska kapusta po mojom
Nerada robím veci s mletým mäsom, lebo kupovanému nedôerujem a namlieť si ho doma znamená zašpiniť ďalší riad navyše. A tiež nezabudnúť vyložiť mäso z mrazničky. Ja viem, samé výhovorky. :) Ale to sa len snažím vysvetliť, prečo som ešte nikdy nevarila moje obľúbené jedlo - koložvársku kapustu. Až teraz. A aj tak bola bez mletého mäsa, za ktoré som si radšej našla náhradu. ;)
- 4 porcie
- 30 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
600 g | kyslá kapusta |
160 g | ryža |
1 šál. | červená šošovica |
2 ks | cibuľa |
2 ks | strúčik cesnaku |
1/2 ČL | mletá červená paprika |
soľ | |
drvená rasca | |
masť | |
1-2 ks | klobáska |
250 g | kyslá smotana |
Postup prípravy
Ak poznáte mňa alebo tento blog, určite viete, ako milujem červenú šošovicu. Mleté mäso som ňou zvykla nahrádzať v bolonskej omáčke, a tak mi napadlo skúsiť to aj v koložvárskej. Keby v nej nebola klobáska, je to vegetariánska verzia, ale upozornňujem, že klobásku tam ozaj treba, bez nej si to neviem predstaviť. Aspoň zatiaľ nie. Možno porozmýšľam nad verziou celkom bez mäsa a potom dám určite vedieť. ;)
Ryžu klasicky udusíme na troške oleja, prípadne aj cibuľke, dochutíme soľou. Cibule nakrájame na kocky. V kastróli rozohrejeme trochu masti, pridáme 1 nakrájanú cibuľu a keď je sklovitá, zasypeme mletou paprikou, môže byť aj údená. Orestujeme, pridáme prepláchnutú, prípadne aj vopred namočenú červenú šošovicu, ale nie je to nevyhnutné. Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, rascou, podlejeme vodou a a dusíme. Podľa potreby ešte dolievame vodu, kým nie je šošovica mäkká. Zmes by mala byť hustá, nie vodnatá. Už samotná takto pripravená šošovica chutí super. :)
Na druhej cibuľke, ktorú sme opäť najskôr opražili na masti, orestujeme kyslú kapustu. Prikryjeme a dusíme asi 10 minút.
Zapekaciu nádobu, napríklad klasickú okrúhlu jenskú misu, vymastíme a na dno uložíme vrstvu dusenej kapusty. Mala by to byť tretina celkového množstva. Na ňu rozložíme vrstvu ryže, potom vrstvu šošovice, na kolieska nakrájanú klobásku, teraz môžeme trošku pofŕkať smotanou, ale tak, aby nám aspoň 2/3 ostali. Nasleduje opäť kapusta, ryža, šošovica, klobása a zase kapusta. Na ňu rozotrieme zvyšnú smotanu a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk