Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Nepečená jablková torta
Každý recept má svoj príbeh a recept na túto nepečenú pochúťku mám už asi 20 rokov prefotený z časopisu vo svojej receptovej písanke. V časoch, keď ešte nebol internet som si poctivo vystrihovala, lepila a opisovala recepty, ktoré ma zaujali. To som ešte netušila, že raz budem mať blog. Ani že budem pracovať v časopise (aj keď úplne iného zamerania). :D
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
600 g | olúpané a vykrojené jablká |
2 ks | vanilkový puding (alebo Zlatý klas) |
2 ks | vanilkový cukor |
2 ČL | vanilková pasta |
5 PL | kryštálový cukor (alebo podľa chuti) |
1 PL | citrónová šťava |
1-2 ČL | strúhaná citrónová kôra |
detské piškóty (väčší balík) | |
(tuzemský rum) | |
voda | |
1 | kyslá smotana |
1 | vanilkový cukor |
1 PL | práškový cukor |
Postup prípravy
V minulosti som ho už niekoľkokrát skúšala, ale až dnes som vrch ozdobila kyslou smotanu, čo koláčiku mimoriadne prospelo. A keďže na tieto účely spravidla míňam jablká, ktoré treba vykrojiť, množstvo je myslené na jablká v očistenom stave.
Jablká nakrájame na malé kúsky, prípadne nastrúhame. Pridáme 2 dl vody, cukor, pastu, citrónovú šťavu a kôru a prikryté ich varíme 10 - 15 minút. Keď sú mäkké, môžeme ich rozmágať pučidlom na zemiaky, ale ja som ich radšej prebehla tyčovým mixérom. V hrnčeku rozmiešame pudingy s asi 3,5 až 4 dl vody a vlejeme k jablkám. Za stáleho miešania metličkou necháme priviesť k varu, stíšime teplotu a ešte miešame aspoň päť minút, aby sa zmes prevarila a stratila sa škrobová chuť. Ak by bola príliš hustá, môžeme ešte pridať vodu.
Do tortovej formy s odnímateľným dnom (moja má priemer 21 cm) uložíme vrstvu piškót (môžeme ich trochu pokvapkať rumom alebo citrónovou šťavou), rozotrieme jablkový krém, opäť dáme piškóty a opäť krém. Opakujeme dovtedy, kým nemienieme všetok krém, pričom vrchná vrstva musí byť jablková. (Vyjdú tri až štyri vrstvy piškót.) Urovnáme stierkou a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie na noc.
Smotanu vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom a rozotrieme na vrch torty. Urovnáme a dáme stuhnúť ešte na niekoľko hodín. Pred podávaním môžeme posypať strúhanou čokoládou. Namiesto kyslej smotany môžeme tortu ozdobiť šľahačkou, tiež mňam kombinácia. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk