Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Tartaletky à la šuhajdy

Tartaletky à la šuhajdy
Vianoce

Keď som v retro domácich potrebách objavila kovové formičky na košíčky, ešte k tomu za úplne smiešnu sumu, netušila som, že si tak veľmi obľúbim tartaletky. Tie moje nie sú nejako extra rovné ani pravidelné, väčšinou sa mi s nimi totiž nechce babrať. Ale verím, že chuť to vyváži. Rada experimentujem s náplňami a takto v predvianočnom čase mi napadlo urobiť ich ako šuhajdy.

  • Čas varenia 12 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA CESTO
200 g  hladká špaldová alebo obyčajná múka
70 g  práškový cukor
1  vajce
125 g  maslo
2 PL  kakao
 
NA NÁPLŇ
80 g  mleté vlašské orechy
50 g  práškový cukor
1/2 ČL  vanilková pasta (nemusí byť)
3-4 PL  espreso
1 ČL  rum
 
GANACHE
130 ml  šľahačková smotana
130 g  horká čokoláda
1 ČL  maslo

Postup prípravy

A bol to skvelý nápad, lebo chrumkavý košíček, výraznejšia orechová náplň a zamatová čokoládová pokrývka spolu perfektne ladia. :) Z tejto dávky vyjde 20 až 22 kusov (ak máte tie isté formičky s priemerom 6 a pol cm ako ja).

Najskôr upečieme korpusy. Maslo necháme trochu zmäknúť, nakrájame ho a zmiesime s ostatnými surovinami. Ja to robím zásadne ručne. Získame kakaové linecké cesto, ktoré dáme na pol hodinku zachladiť. Potom z neho odoberáme a vtláčame do formičiek tak, aby bola vrstva čo najtenšia. Formičky netreba vymastiť, vyklápajú sa super. Okraje môžeme zarovnať nožom a zahladiť prstom. Cesto vo formičkách popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme. Suroviny na plnku zmiešame vidličkou dokopy a lyžičkou kladieme dávku do každého košíčka. Trochu uhladíme, aby náplň veľmi nevyčnievala.

Smotanu dáme do kastrólika a zahrejeme tesne pod bod varu. Odstavíme a metličkou vmiešame nalámanú čokoládu a maslo. Čokoládu som použila mix 85-percentnej a 52-percentnej, ale robievam aj čisto z lídlovej Cooking chocolate. Vznikne nám ganache, ktorú polievkovou lyžicou opatrne lejeme do košíčkov. Vychádza to cca lyžica do každého, aby dostatočne prekryla náplň a zároveň nevytiekla.

Necháme trochu stuhnúť, ozdobíme orechmi, sušeným ovocím, kokosom a podobne. Alebo necháme stuhnúť úplne a ozdobíme tak ako ja - zlatou zdobiacou tubičkou od Dr. Oetker.

6. 12. 2019 20:38

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty