Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Tartaletky à la šuhajdy
Keď som v retro domácich potrebách objavila kovové formičky na košíčky, ešte k tomu za úplne smiešnu sumu, netušila som, že si tak veľmi obľúbim tartaletky. Tie moje nie sú nejako extra rovné ani pravidelné, väčšinou sa mi s nimi totiž nechce babrať. Ale verím, že chuť to vyváži. Rada experimentujem s náplňami a takto v predvianočnom čase mi napadlo urobiť ich ako šuhajdy.
- 12 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | hladká špaldová alebo obyčajná múka |
70 g | práškový cukor |
1 | vajce |
125 g | maslo |
2 PL | kakao |
80 g | mleté vlašské orechy |
50 g | práškový cukor |
1/2 ČL | vanilková pasta (nemusí byť) |
3-4 PL | espreso |
1 ČL | rum |
130 ml | šľahačková smotana |
130 g | horká čokoláda |
1 ČL | maslo |
Postup prípravy
A bol to skvelý nápad, lebo chrumkavý košíček, výraznejšia orechová náplň a zamatová čokoládová pokrývka spolu perfektne ladia. :) Z tejto dávky vyjde 20 až 22 kusov (ak máte tie isté formičky s priemerom 6 a pol cm ako ja).
Najskôr upečieme korpusy. Maslo necháme trochu zmäknúť, nakrájame ho a zmiesime s ostatnými surovinami. Ja to robím zásadne ručne. Získame kakaové linecké cesto, ktoré dáme na pol hodinku zachladiť. Potom z neho odoberáme a vtláčame do formičiek tak, aby bola vrstva čo najtenšia. Formičky netreba vymastiť, vyklápajú sa super. Okraje môžeme zarovnať nožom a zahladiť prstom. Cesto vo formičkách popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme. Suroviny na plnku zmiešame vidličkou dokopy a lyžičkou kladieme dávku do každého košíčka. Trochu uhladíme, aby náplň veľmi nevyčnievala.
Smotanu dáme do kastrólika a zahrejeme tesne pod bod varu. Odstavíme a metličkou vmiešame nalámanú čokoládu a maslo. Čokoládu som použila mix 85-percentnej a 52-percentnej, ale robievam aj čisto z lídlovej Cooking chocolate. Vznikne nám ganache, ktorú polievkovou lyžicou opatrne lejeme do košíčkov. Vychádza to cca lyžica do každého, aby dostatočne prekryla náplň a zároveň nevytiekla.
Necháme trochu stuhnúť, ozdobíme orechmi, sušeným ovocím, kokosom a podobne. Alebo necháme stuhnúť úplne a ozdobíme tak ako ja - zlatou zdobiacou tubičkou od Dr. Oetker.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk