Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vianočný cheesecake
Neviem ako u vás, ale u nás sa na Štedrý večer vždy jedol jeden hlavný dezert zákuskového typu a suché koláčiky boli skôr len do počtu. Tie sme potom tlačili po zvyšok Vianoc, ale teda zákusok, najčastejšie orechový kmeň, ktorému sme hovorievali haluz, musel byť. :) No a tento cheesecake by pozíciu hlavného štedrovečerného dezertu zastúpil dokonalo. Je totiž štedrý. Rozumej je to štedrák premenený na cheesecake a navyše s medovníkovým základom. :D No môže byť niečo vianočnejšie?
- 60 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
140 g | medovníky |
95 g | maslo |
20 g | mleté orechy |
(2 ČL | práškový cukor) |
500 g | mascarpone |
500 g | odtučnený krémový tvaroh |
2 PL | kyslá smotana |
2 ks | vajce |
1 | žĺtok |
1 | vanilkový cukor |
7 PL | práškový cukor |
3-4 PL | mletý mak |
1 | trstinový cukor s rumovou arómou |
(cukor podľa chuti) | |
3 PL | slivkový džem |
1 PL | ríbezľový džem |
(trošku vody) | |
1 PL | hladká múka |
1/2 ČL | škorica |
(cukor podľa chuti) | |
3-4 PL | mleté orechy |
1/2 ČL | citrónová kôra |
(cukor podľa chuti) | |
Na ozdobenie po upečení - sušené ovocie a orechy, ktoré môžeme prichytiť slivkovým džemom roztopeným v troške rumu. |
Postup prípravy
Na začiatku bola vízia a tú som sa snažila naplniť. Možno je to miš-maš chutí, no príjemných, voňavých a vianočných chutí. Tak ako v štedráku, aj v tom čískejku nájdete mak, orechy, slivkový džem, plus sušené ovocie a, samozrejme aj tvaroh, lebo veď cheese kejk. Korpus si môžete urobiť aj z maslových sušienok alebo použiť krehké cesto, určite to bude tiež fajn.
Medovníky pomelieme a zmiešame ich s orechmi, rozpusteným maslom, prípadne trochu dosladíme. Formu s odnímateľným dnom vystelieme papierom na pečenie. Robím to tak, že kus papiera pricvaknem s obručou a zvyšok odtrhnem. Potom si odstrihnem pás papiera a ten položím po obvode formy, prípadne ho môžeme "prilepiť" tenučkou vrstvou masla. Medovníkovú hmotu natlačíme na dno a dlaňou ju urovnáme tak, aby bolo celé pokryté súvislou vrstvou. Hmota musí držať pokope, ale zase nie byť príliš mastná. Dáme zachladiť do chladničky.
V robotovi vymiešame všetky mliečne záležitosti, vajcia, práškový aj vanilkový cukor. Rozdelíme do troch misiek na tro rovnaké časti. Do každej primiešame ešte to, čo treba navyše. :) Základ je mak, orechy a lekvár. Môj slivkový bol veľmi hustý, preto som ho zohriala, rozmiešala s troškou vody a pridala som ešte aj ríbezľový džem, kvôli farbe. Ostatné dochutenia už sú na vás, nemusí byť ani rum, ani citrón, ani škorica, pokojne dolaďte podľa seba. A aj doslaďte.
Na keksíkový základ vylejeme a urovnáme najskôr makovú plnku, na ňu dáme lekvárovú a na vrch orechovú. Urovnáme stierkou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Na spodok som dala plech s vodou, ale nie je to nevyhnutné. Skôr je dobré niečo podložiť, lebo s cheesecakov mi zvykne kvapkať maslo a zašpinia celú rúrú. :)
Keď je koláč na dotyk pevný, ale v strede stále trochu trasľavý, je hotový. (Čas pečenia je orientačný.) Necháme ho vychladnúť najskôr v pootvorenej rúre, potom vonku a nakoniec v chladničke do druhého dňa. Ozdobíme podľa seba. Ja som zvolila prírodné vianočné zdobenie a úplne sa mi to páči. :)
Škoda, že ho nemám odfotený v reze, vrstvy síce neboli veľmi farebne výrazné, ale dali sa pekne rozlíšiť. Putoval totiž na súťaž orechových koláčov u nás v obci. Síce sa neumiestnil, ale aspoň to tam trochu ozvláštnil, hehe. Už teraz premýšľam, čo upečiem na budúci rok, lebo túto súťaž mám veľmi rada, hlavne teda to ochutnávanie.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk