Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Fit gaštanová torta bez lepku a laktózy

Fit gaštanová torta bez lepku a laktózy
bez lepkubez laktózy

Zasa som o rok staršia, ale nesťažujem sa. Beriem to ako dôvod na oslavu – na to, aby sa stretla rodina, otvorilo sa vínko a aby som upiekla tortu. Pôvodne som tento rok chcela vyriešiť bez torty – snažím sa obmedzovať sladké a viacerí z rodiny takisto. Ale nedalo mi to a hovorím si, že urobiť zdravší dezert, z ktorého si dá každý kúsok, nemôže nikomu ublížiť. Neviem ako vy, ale keď z niečoho môžem len kúsok, snažím sa, aby ten kúsok stál za to. Našťastie to vyšlo a táto gaštanová torta bola úplne božská. :)

  • Čas varenia 35 minút 175°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
KORPUS
 (priemer formy 21 cm)
200 g  horká čokoláda
120 g  trstinový cukor
2 ks  vanilkový cukor
6 ks  vajce
160 g  kokosový olej
170 g  gaštanová múka
1  kypriaci prášok
 štipka soli
2-3 PL  tuzemský rum
 
NÁPLŇ
1 bal.  Originál Puding Dr. Oetker bezgluténový, príchuť vanilka
300 ml  rastlinné alebo bezlaktózne mlieko
250 g  hotové gaštanové pyré
2 PL  100% kešu alebo mandľová pasta (prípadne bezlaktózne maslo)
1 ČL  vanilkový extrakt Dr. Oetker
1 PL  rum
 + ríbezľový džem a ďalší rum na zvlhčenie korpusu
 
POLEVA
75 g  horká čokoláda
1-2 ČL  kokosový olej
1 PL  rum

Postup prípravy

Do cesta, ktorý vychádza z rodinného receptu na Sacherku, som použila gaštanovú múku. Krém je osladený iba gaštanovým pyré. Je v ňom minimum tuku a základ tvorí pudingový krém z vanilkového Pudingu Originál bez gluténu od Dr. Oetker. Všetko som sa snažila nahradiť zdravšími alternatívami a keďže nie všetci v rodine môžu lepok či laktózu, torta je bez nich.

Korpusy si môžete upiecť naraz v jednej forme, alebo na dvakrát. Postup je nasledovný. Čokoládu rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s cukrami, po častiach pridávame rozpustený kokosový olej. Nakoniec vmiešame aj čokoládu. Gaštanovú múku si v mise premiešame so soľou a práškom do pečiva. Na striedačku do tekutej hmoty pridávame po lyžiciach sypkú zmes (ideálne preosiatu) a sneh vyšľahaný z bielkov.  Vmiešame aj rum. Cesto vylejeme do formy s odnímateľným okrajom. Dno predtým vyložíme papierom na pečenie a boky jemne vymažeme maslom.

Dáme piecť do vyhriatej rúry, horný aj spodný ohrev. Ja som piekla na 175 stupňov asi 35 minút, treba skúšať špajľou. Hotový korpus vyberieme a necháme vychladnúť. Ja som ho piekla na dvakrát a z každého som jemne zrezala vyčnievajúci „kopček“, takže som získala dva krásne rovné korpusy.

Pyré necháme rozmraziť. Puding uvaríme v mlieku podľa návodu, ale keďže pyré je dostatočne sladké, nepoužijeme žiadny cukor. Hotový puding prikryjeme fóliou tak, aby sa ho dotýkala a nevytvorila sa koža. Necháme vychladnúť. Puding a pyré spolu vymiešame na hladký krém, pridáme aj orechové maslo, extrakt a rum. Prerezaný korpus pokvapkáme rumom, natrieme džemom a krémom. Časť krému dáme do zdobiaceho vrecka. Druhou časťou korpusu priklopíme krém tak, aby hore bola rovná strana. Pomocou vrecka ešte dobre vyplníme rez torty a zahladíme stierkou. Dáme do chladničky.

Nad parou rozpustíme čokoládu s kokosákom, pridáme rum a polevu nanesieme na vrch torty. Urovnáme a dáme zachladiť.

15. 1. 2020 17:22

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty