Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Pohánkové rizoto zo zásob
Február je mesiac, kedy melieme z posledného, míňame posledné zvyšky uskladnenej zeleniny a čakáme na tú novú ako na spasenie. Ani mraznička nie je bezodná, našťastie je tu ešte špajza a v nej kadejaké sušené či zavárané dobroty. Obsah tej našej komory bol skvelou inšpiráciou na výborné pohánkoto, ktoré som určite nerobila naposledy. :)
- 2 porcie
- 20 minút
- varenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
1,5 dl | pohánka |
1 | malá cibuľa |
2 | strúčik cesnaku |
hrsť | sušené hríby |
hrsť | sušené rajčiny |
vývar | |
1 PL | olivový olej |
soľ | |
1 dl | sterilizovaný cícer (prípadne uvarený sušený) |
Postup prípravy
Už je to takmer rok, čo som spustila výzvu varenia zo zásob. Veru tak, koniec fašiangov a začiatok pôstu sa opäť blíži, ale načo čakať, keď môžem začať "upratovať" už dnes? Hlavne, keď sme pod chvíľou chorí a denne bojujem s otázkou, čo mám zase navariť. Pohánka u nás nikdy nechýba, lebo vždy ju kúpim, ale málo používam. :) S cviklou a syrom je to klasika, skvelá kombinácia. Ale skúsila som niečo nové a veru neľutujem.
Pohánku namočíme na pár hodín do vody. Potom vodu zlejeme a pohánku prepláchneme. V kastróliku rozohrejeme olej, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Hríby zalejeme horúcou vodou, scedíme a nakrájame na kúsky. Pridáme do hrnca k cibuľke. Sušené rajčiny takisto zalejeme vodou a nakrájame. Ja som mala také solené, takže som ich dobre prepláchla, lebo inak by bolo rizoto presolené. Ak máte rajčiny v oleji, iba ich z neho vyberte. Pridáme do hrnca spolu so scedenou pohánkou. Premiešame, trošku osolíme a zalejeme vývarom alebo vodou asi 1 cm nad pohánku.
Prikryjeme a varíme na miernej teplote. Priebežne kontrolujeme. Ak sa voda vsiakne a pohánka je ešte tvrdá, prilejeme vývar. Ak je, naopak, príliš veľa tekutiny, jednoducho hrniec odokryjeme a necháme ju odpariť. Pred dovarením pridáme aj cícer, aby sa prehrial. Hotové pohánkoto môžeme posypať parmezánom alebo vegánskym syrom. Skvelá je aj čerstvá petržlenová vňať. A k tomu kvasenú zeleninu alebo cviklu s chrenom, ako ja. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk