Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Makovo-slivková štrúdľa z domáceho cesta
Tak som sa hecla a prvý raz v živote som skúsila urobiť domáce lístkové cesto s pravým maslom. A rovno som ho použila na výrobu štrúdle s nenormálne dobrou náplňou. Mak, slivky, rum... no uznajte sami. ;) Kým budú stromy opäť obsypané ovocím, míňam zásoby a do tejto štrúdle som zapracovala slivkový kompót aj so šťavou. Vážne, skúste. Tajomstvo je Zlatý klas, ktorý sa postará o šťavnatú, ale stále kompaktnú, náplň. :)
- 45 minút 180°C
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
Tukové cesto | |
100 g | hladká múka |
250 g | maslo |
Vodové cesto | |
150 g | hladká múka |
0,75 dl | voda |
1 | žĺtok |
2 ČL | ocot |
štipka soli | |
130 g | mletý mak |
1 | trstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker |
2 PL | práškový cukor |
hrsť sušených sliviek | |
20 g | maslo |
1 | slivkový kompót – len ovocie |
1 | Zlatý klas Premium Dr. Oetker (40 g) |
370 ml | šťava zo slivkového kompótu |
1 | trstinový cukor s rumovou arómou Dr. Oetker |
+ bielok na potretie |
Postup prípravy
Z tohto množstva vám vyjde jedna veľká štrúdľa. Najskôr si pripravíme lístkové cesto. Pozostáva z dvoch zložiek – tukovej a vodovej. Na tukové cesto zmiesime dokopy studené, nahrubo nastrúhané maslo s múkou. Pracujeme rýchlo, keďže maslo sa topí. Cesto vyformujeme do tehličky, dáme do chladničky a zatiaľ si spravíme druhé cesto. Všetky suroviny naň zmiešame a miesime na doske, kým sa neprestane lepiť. Ak treba, môžeme podsypať trochou múky. Urobíme bochník, prikryjeme a necháme chvíľu odležať. Potom cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a do stredu rozložíme tukové cesto. Zabalíme ho tak, aby bolo tukové cesto úplne zakryté a rozvaľkáme. Cesto si opticky rozdelíme na tretiny. Horný koniec preložíme cez stred, rovnako aj dolný koniec, aby sa prekrývali. To zopakujeme aj sprava a zľava. Zabalíme do fólie a dáme asi na 20 minút do chladničky. Potom vyberieme, opäť rozvaľkáme na obdĺžnik a prekladanie zopakujeme. Zabalíme, dáme do chladničky a takto to zopakujeme ešte raz. Cesto je pripravené.
Rozvaľkáme ho čo najviac natenko, aby nám vznikol veľký obdĺžnik. Na kraj cesta, ktorý bude stredom štrúdle, poukladáme rozpolené sušené slivky, ktoré sme vopred zaliali horúcou vodou, aby zmäkli. Zvyšok cesta rovnomerne posypeme makom – použijeme asi dve tretiny množstva. Potom pocukrujeme rumovým aj práškovým cukrom. Slivky z kompótu nakrájame na kúsky. Nemusíme použiť všetky, stačí tak 2/3 pohára. Rozložíme ich po ceste a pomedzi ne lyžicou poukladáme kopčeky krému. Ten si pripravíme nasledovne. Zlatý klas rozmiešame v 1 dl kompótovej šťavy. Zvyšok šťavy dáme variť do kastrólika a vlejeme aj časť so Zlatým klasom. Pridáme rumový cukor a na slabej teplote za stáleho miešania privedieme do varu. Miešame, kým nezhustne. Necháme vychladnúť.
Na obložené cesto ešte sem-tam poukladáme tenké plátky masla, posypeme zvyšným makom a opatrne zvinieme, pričom začneme od kraja so sušenými slivkami. Konce cesta poriadne spojíme a zahneme.
Štrúdľu popicháme vidličkou, potrieme bielkom a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút na 180°. Ku koncu pečenia môžeme teplotu znížiť. Hotovú necháme vychladnúť a až potom krájame.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk