Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Fit opitý Izidor

Fit opitý Izidor

Veľa čokolády, veľa orechov, veľa masla a veľa rumu – toto všetko predurčuje zákusok opitý Izidor na sviatočný dezert. My ho najčastejšie robievame na Veľkú noc. Lebo veď alkohol. Ten nechýba ani v mojej vyladenej fit verzii. Ale – snažila som sa zo všetkých síl, aby som ubrala kalórie a zároveň to bol stále starý dobrý koláčik so svojou typickou chuťou. A podarilo sa!

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA CESTO
3 ks  vajcie veľ. L
75 g  trstinový cukor
75 g  pomleté ovsené vločky
75 g  pomleté vlašské orechy
1 PL  holandské kakao
¾  kypriaci prášok do pečiva
120 g  grécky jogurt alebo kyslá smotana
1 ČL  vanilková pasta
 +
4 PL  marhuľový džem
 
ORECHOVÁ VRSTVA
200 g  pomleté vlašské orechy
1 dl  tuzemský rum
80 g  tekutý med
1 ČL  vanilková pasta
 
KRÉM
3 bal.  Proteín Puding kakao Dr. Oetker
670 ml  mlieko
110 g  maslo
1  Trstinový cukor rumový Dr. Oetker
3-4 PL  trstinový cukor alebo iné sladidlo
 
POLEVA
110 g  horká čokoláda
1 ČL  kokosový olej
1 ČL  maslo

Postup prípravy

Ľahučký korpus bez múky a s jogurtom namiesto masla, orechová plnka sladená medom, maslový krém úspešne nahradený proteínovou verziou s proteínovým pudingom od Dr. Oetker a tenká vrstva horkej čokolády ako čerešnička na torte. Najlepšie je, že sa až tak nemusíte pozerať na zjedené množstvo, keďže je to zdravšia verzia, a môžete si bez výčitiek dopriať hneď niekoľko kúskov. ;)

Žĺtky vymiešame s cukrom do penista. Vmiešame aj jogurt alebo smotanu, vanilkovú pastu a potom po častiach zapracujeme zvlášť premiešané sypké prísady – vločky, orechy, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec stierkou opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Dno plechu vyložíme papierom na pečenie, boky potrieme maslom a vylejeme cesto. Urovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 20 minút.

Upečené cesto necháme vychladnúť, vyklopíme a stiahneme z neho papier. Natrieme džemom. V miske zmiešame všetky suroviny na orechovú vrstvu a rovnomerne ju rozotrieme na koláč.

Pudingy uvaríme podľa návodu v osladenom mlieku. Puding bude hustejší, preto starostlivo miešame. Po uvarení odstavíme a miešame až kým čiastočne nevychladne. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a dáme do chladničky. Stuhnutý krém natrieme na koláč a dáme opäť stuhnúť. Vrchná čokoládová vrstva môže byť buď klasická ganache z čokolády a šľahačky, ale ja radšej dávam polevu z čokolády, ktorú rozpustím nad parou s trochou tuku, aj keď sa horšie krája. Chce to trochu trpezlivosti, nôž si namáčať do horúcej vody, najskôr priložiť na polevu a až potom urobiť rez, inak sa poleva popraská.

24. 3. 2021 13:47

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty