Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Fit opitý Izidor
Veľa čokolády, veľa orechov, veľa masla a veľa rumu – toto všetko predurčuje zákusok opitý Izidor na sviatočný dezert. My ho najčastejšie robievame na Veľkú noc. Lebo veď alkohol. Ten nechýba ani v mojej vyladenej fit verzii. Ale – snažila som sa zo všetkých síl, aby som ubrala kalórie a zároveň to bol stále starý dobrý koláčik so svojou typickou chuťou. A podarilo sa!
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
3 ks | vajcie veľ. L |
75 g | trstinový cukor |
75 g | pomleté ovsené vločky |
75 g | pomleté vlašské orechy |
1 PL | holandské kakao |
¾ | kypriaci prášok do pečiva |
120 g | grécky jogurt alebo kyslá smotana |
1 ČL | vanilková pasta |
+ | |
4 PL | marhuľový džem |
200 g | pomleté vlašské orechy |
1 dl | tuzemský rum |
80 g | tekutý med |
1 ČL | vanilková pasta |
3 bal. | Proteín Puding kakao Dr. Oetker |
670 ml | mlieko |
110 g | maslo |
1 | Trstinový cukor rumový Dr. Oetker |
3-4 PL | trstinový cukor alebo iné sladidlo |
110 g | horká čokoláda |
1 ČL | kokosový olej |
1 ČL | maslo |
Postup prípravy
Ľahučký korpus bez múky a s jogurtom namiesto masla, orechová plnka sladená medom, maslový krém úspešne nahradený proteínovou verziou s proteínovým pudingom od Dr. Oetker a tenká vrstva horkej čokolády ako čerešnička na torte. Najlepšie je, že sa až tak nemusíte pozerať na zjedené množstvo, keďže je to zdravšia verzia, a môžete si bez výčitiek dopriať hneď niekoľko kúskov. ;)
Žĺtky vymiešame s cukrom do penista. Vmiešame aj jogurt alebo smotanu, vanilkovú pastu a potom po častiach zapracujeme zvlášť premiešané sypké prísady – vločky, orechy, kakao a kypriaci prášok do pečiva. Nakoniec stierkou opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Dno plechu vyložíme papierom na pečenie, boky potrieme maslom a vylejeme cesto. Urovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 20 minút.
Upečené cesto necháme vychladnúť, vyklopíme a stiahneme z neho papier. Natrieme džemom. V miske zmiešame všetky suroviny na orechovú vrstvu a rovnomerne ju rozotrieme na koláč.
Pudingy uvaríme podľa návodu v osladenom mlieku. Puding bude hustejší, preto starostlivo miešame. Po uvarení odstavíme a miešame až kým čiastočne nevychladne. Do ešte teplého pudingu vmiešame maslo a dáme do chladničky. Stuhnutý krém natrieme na koláč a dáme opäť stuhnúť. Vrchná čokoládová vrstva môže byť buď klasická ganache z čokolády a šľahačky, ale ja radšej dávam polevu z čokolády, ktorú rozpustím nad parou s trochou tuku, aj keď sa horšie krája. Chce to trochu trpezlivosti, nôž si namáčať do horúcej vody, najskôr priložiť na polevu a až potom urobiť rez, inak sa poleva popraská.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk