Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Dhal zo zeleného hrachu s mrkvou

Dhal zo zeleného hrachu s mrkvou
bez mliekavegan

U nás doma som žiaľ jediná, kto doslova miluje kari a všetky jedlá urobené na indický spôsob. Akože keď uvarím, zjedia, ale poznáte to, nie sú tam tie pravé iskričky v očiach. Ešte keby tam aspoň mäso bolo, ale vegánske? Ts. A tak som ich minule umlčala špagetami a sebe som si kráľovsky uvarila toto bohovské kari alebo dhal zo sušeného hrachu. K tomu basmati ryža a krochkala som blahom. Ani ochutnať som im nedala. :D

  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

120 g  sušený zelený hrach
1/2  cibuľa
2  strúčik cesnaku
2 ks  mrkva
2 PL  olivový olej alebo ghí
1 ČL  rímska rasca
1 ČL  kurkuma
2 PL  paradajková passata (pretlak)
 soľ
1 cm  čerstvý zázvor
 štipka čili
1/2 ČL  korenie garam masala
1 dl  kokosové mlieko
 voda alebo vývar podľa potreby

Postup prípravy

Ak ste so mnou na jednej lodi, určite skúste tento recept ako obmenu k rôznym šošovicovým, cícerovým, mungo a podobným strukovinovým kari. Zelený sušený hrach som zahliadla v mojom obľúbenom bezobalovom obchodíku Packless v Trnave a hneď som sa majiteľky Lindy spýtala, či ho používa. Vraj áno a pripravuje z neho všetko možné, tak som ho hneď vzala za plný pohár. Aj polievka z neho bola super, receptík na ňu spíšem inokedy.

Poďme teraz k dhalu. Varenie sa začína deň vopred, kedy treba namočiť hrach do vody. Vo woku alebo v panvici rozohrejeme olej či ghí, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Šupneme tam aj rímsku rascu a kurkumu, rýchlo však zalejeme pretlakom, aby sa neprepálili. Pridáme očistenú a na tenké polkolieska nakrájanú mrkvu. Osolíme, zalejeme vodou alebo vývarom tak, aby bola ponorená, prikryjeme a 10 minút dusíme.

Teraz príde na rad scedený a premytý hrach. Pridáme aj nastrúhaný zázvor, čili a korenie garam masala. Rozpis je orientačný, pokojne si korenín pridajte viac. Zalejeme opäť vodou alebo vývarom a varíme, kým hrach nezmäkne. Tekutinu priebežne dolievame. Na záver pridáme kokosové mlieko, ak treba ešte dochutíme/ zriedime. :)

24. 4. 2020 16:22

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty