Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Tvarohový tart s čerešňami a rebarborou

Tvarohový tart s čerešňami a rebarborou
tart

Kým sa znovu začne obdobie všetkého možného záhradného ovocia, pekne postupne jedno za druhým, treba pomíňať zásoby z minulého leta. :) Áno, je to tak, toľko som si šetrila posledné čerešne, že ešte stále trónili v mrazničke, hoci tie nové na strome sú už zelené guľky, ktoré sa onedlho začnú sfarbovať. A ako doplnok som k nim zvolila prvú jarnú koláčovú plodinu - rebarboru. :)

  • Čas varenia 40 minút 170°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
CESTO
190 g  hladká špaldová múka
30 g  mleté vlašské orechy
1  vajce
60 g  práškový cukor
100 g  maslo izbovej teploty
 (trošku mlieka na potretie krajov)
 
NÁPLŇ
150 g  tučný hrudkovitý tvaroh
250 g  polotučný krémový tvaroh
1  vajce
1  vanilkový cukor
2-3 PL  práškový cukor
1 ČL  strúhaná citrónová kôra
1  stonka rebarbory
1 hrn.  čerešne - čerstvé alebo mrazené
1  škoricový cukor + trochu trstinového

Postup prípravy

Nie je to síce ovocie, ale zelenina, no chuťovo je skvelá, aspoň teda mne veľmi chutí. To, že sa výborne dopĺňa s jahodami je známa vec, ale ani s čerešňami nie je na zahodenie. Ako základ môžete použiť akékoľvek krehké cesto, prípadne aj lístkové. Ja zvyknem robievať špaldové a časť múky nahradiť celozrnnou alebo orechmi, ako v tomto prípade.

Suroviny na cesto zmiesime dokopy, ja to robievam vždy len ručne. Vznikne nám klasické plastické "linecké" cesto. Môžeme ho dať na chvíľu do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo, ale nie je to nevyhnutné. Okrúhlu formu na tart jemne vymažeme maslom. Cesto rozvaľkáme na kruh a vyložíme ním formu. Popritláčame k okrajom a prečnievajúcu časť odrežeme. Toto cesto si odložíme bokom, nevyhadzujeme, lebo sa dá pekne zúžitkovať.

Tvarohy vymiešame s cukrom, vajíčkom, kôrou - množstvo cukru prispôsobíme našim chutiam. :) Tvarohovú plnku rozotrieme na cesto a uhladíme.

Rebarboru jemne olúpeme, nakrájame na kúsky, dáme do hrnca a pridáme vykôstkované čerešne. Osladíme a krátko povaríme. (Tento krok môžeme vynechať, ale rebarbora púšťa dosť vody, takže určite odporúčam aspoň ju surovú ocukriť a nechať "vypotiť". Na koláč dať už bez tekutiny.) Ovocie vyberieme zo šťavy a poukladáme ho na koláčik. Z odloženého cesta vyvaľkáme tenký valček, popritláčame ho po celom obvode a môžeme trochu potrieť mliekom. Dáme piecť do vyhriatej rúry. Asi 10 minút pred dopečením môžeme ešte povrch posypať trstinovým cukrom, aby v rúre skaramelizoval.

17. 5. 2020 13:02

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty