Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Tvarohový tart s čerešňami a rebarborou
Kým sa znovu začne obdobie všetkého možného záhradného ovocia, pekne postupne jedno za druhým, treba pomíňať zásoby z minulého leta. :) Áno, je to tak, toľko som si šetrila posledné čerešne, že ešte stále trónili v mrazničke, hoci tie nové na strome sú už zelené guľky, ktoré sa onedlho začnú sfarbovať. A ako doplnok som k nim zvolila prvú jarnú koláčovú plodinu - rebarboru. :)
- 40 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
190 g | hladká špaldová múka |
30 g | mleté vlašské orechy |
1 | vajce |
60 g | práškový cukor |
100 g | maslo izbovej teploty |
(trošku mlieka na potretie krajov) | |
150 g | tučný hrudkovitý tvaroh |
250 g | polotučný krémový tvaroh |
1 | vajce |
1 | vanilkový cukor |
2-3 PL | práškový cukor |
1 ČL | strúhaná citrónová kôra |
1 | stonka rebarbory |
1 hrn. | čerešne - čerstvé alebo mrazené |
1 | škoricový cukor + trochu trstinového |
Postup prípravy
Nie je to síce ovocie, ale zelenina, no chuťovo je skvelá, aspoň teda mne veľmi chutí. To, že sa výborne dopĺňa s jahodami je známa vec, ale ani s čerešňami nie je na zahodenie. Ako základ môžete použiť akékoľvek krehké cesto, prípadne aj lístkové. Ja zvyknem robievať špaldové a časť múky nahradiť celozrnnou alebo orechmi, ako v tomto prípade.
Suroviny na cesto zmiesime dokopy, ja to robievam vždy len ručne. Vznikne nám klasické plastické "linecké" cesto. Môžeme ho dať na chvíľu do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo, ale nie je to nevyhnutné. Okrúhlu formu na tart jemne vymažeme maslom. Cesto rozvaľkáme na kruh a vyložíme ním formu. Popritláčame k okrajom a prečnievajúcu časť odrežeme. Toto cesto si odložíme bokom, nevyhadzujeme, lebo sa dá pekne zúžitkovať.
Tvarohy vymiešame s cukrom, vajíčkom, kôrou - množstvo cukru prispôsobíme našim chutiam. :) Tvarohovú plnku rozotrieme na cesto a uhladíme.
Rebarboru jemne olúpeme, nakrájame na kúsky, dáme do hrnca a pridáme vykôstkované čerešne. Osladíme a krátko povaríme. (Tento krok môžeme vynechať, ale rebarbora púšťa dosť vody, takže určite odporúčam aspoň ju surovú ocukriť a nechať "vypotiť". Na koláč dať už bez tekutiny.) Ovocie vyberieme zo šťavy a poukladáme ho na koláčik. Z odloženého cesta vyvaľkáme tenký valček, popritláčame ho po celom obvode a môžeme trochu potrieť mliekom. Dáme piecť do vyhriatej rúry. Asi 10 minút pred dopečením môžeme ešte povrch posypať trstinovým cukrom, aby v rúre skaramelizoval.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk