Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Fit obrátený jablčník s čokoládovou polevou

Fit obrátený jablčník s čokoládovou polevou
bez lepkubez múky

Obrátený jablčník je klasika. Sladký piškót, bohatá vrstva jabĺčok a poctivá dávka čokoládovej polevy. V mojej verzii si ho však môžete dopriať úplne bez výčitiek. Je bez múky, ak použijete bezlepkové vločky, tak aj bez lepku, chutný a výživný vďaka orechom a nie príliš sladký. Najlepšia je na ňom poleva.

  • Čas varenia 40 minút 175°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA CESTO
4 ks  vajce
50 g  pekanové orechy
50 g  ovsené vločky
70 g  kokosový alebo trstinový cukor
 
NA PLNKU
4 ks  jablko (asi 600 g)
1  škoricový cukor
2 ks  vanilkový cukor
 
NA POLEVU
1 bal.  Proteín Puding kakao Dr. Oetker
 2 dl mlieka + 0,5 dl šťavy z jabĺk (alebo 2,5 dl mlieka)
2 PL  datlový sirup
80 g  kvalitná horká čokoláda

Postup prípravy

Zdanlivo hrubá vrstva ganache ukrýva len trochu čokolády a obsahuje bielkoviny vďaka Proteín pudingu od Dr. Oetker. Aplikovať sa dá aj na iné koláče, o ktoré na jeseň ani v zime určite nebude núdza. ;)

Koláčik si môžete upiecť aj na maličký plech, ale ja mám rada okrúhle koláče, preto som zvolila tortovú formu s odnímateľným okrajom (priemer 21 cm). Tú je dobré obaliť alobalom, lebo jablká púšťajú šťavu a v rúre urobia taký „parádny“ karamel, ktorý nejde dole. Na dno formy pricvakneme papier na pečenie. Jablká nastrúhame nahrubo, ocukríme, premiešame a necháme pár minút odstáť. Potom z nich pomocou sitka zlejeme šťavu a odložíme ju bokom.

Jablká rovnomerne rozložíme na dno formy. Žĺtky dáme do misy a vyšľaháme ich spolu s cukrom do biela. Po lyžiciach zapracujeme pomleté vločky aj orechy. Nakoniec metličkou zľahka vmiešame aj tuhý sneh z bielkov. Cesto natrieme na jablkovú vrstvu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175° asi na 40-45 minút. Ku koncu pečenia môžeme teplotu znížiť. Či je dostatočne prepečený, zistíme pomocou špáradla. Koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho preklopíme na tanier a dáme zachladiť.

Pripravíme si polevu. Šťavu, ktorá nám ostala z jabĺk, doplníme mliekom tak, aby tekutiny bolo 2 a pol dl. Asi polovicu tekutiny dáme do kastrólika variť, pridáme aj datlový sirup. V druhej časti rozmiešame pudingový prášok a pridáme do hrnca. Poriadne rozmiešame, pridáme aj nalámanú čokoládu a na slabej teplote uvaríme hustý puding. Ten od stredu nalievame na koláč. Rýchlo roztrieme, lebo tuhne. Ozdobíme a dáme ešte do chladničky. Pred podávaním však odporúčam vybrať. Mne najviac chutí, keď má izbovú teplotu. :)

30. 9. 2020 11:49

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty