Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Fit obrátený jablčník s čokoládovou polevou
Obrátený jablčník je klasika. Sladký piškót, bohatá vrstva jabĺčok a poctivá dávka čokoládovej polevy. V mojej verzii si ho však môžete dopriať úplne bez výčitiek. Je bez múky, ak použijete bezlepkové vločky, tak aj bez lepku, chutný a výživný vďaka orechom a nie príliš sladký. Najlepšia je na ňom poleva.
- 40 minút 175°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
4 ks | vajce |
50 g | pekanové orechy |
50 g | ovsené vločky |
70 g | kokosový alebo trstinový cukor |
4 ks | jablko (asi 600 g) |
1 | škoricový cukor |
2 ks | vanilkový cukor |
1 bal. | Proteín Puding kakao Dr. Oetker |
2 dl mlieka + 0,5 dl šťavy z jabĺk (alebo 2,5 dl mlieka) | |
2 PL | datlový sirup |
80 g | kvalitná horká čokoláda |
Postup prípravy
Zdanlivo hrubá vrstva ganache ukrýva len trochu čokolády a obsahuje bielkoviny vďaka Proteín pudingu od Dr. Oetker. Aplikovať sa dá aj na iné koláče, o ktoré na jeseň ani v zime určite nebude núdza. ;)
Koláčik si môžete upiecť aj na maličký plech, ale ja mám rada okrúhle koláče, preto som zvolila tortovú formu s odnímateľným okrajom (priemer 21 cm). Tú je dobré obaliť alobalom, lebo jablká púšťajú šťavu a v rúre urobia taký „parádny“ karamel, ktorý nejde dole. Na dno formy pricvakneme papier na pečenie. Jablká nastrúhame nahrubo, ocukríme, premiešame a necháme pár minút odstáť. Potom z nich pomocou sitka zlejeme šťavu a odložíme ju bokom.
Jablká rovnomerne rozložíme na dno formy. Žĺtky dáme do misy a vyšľaháme ich spolu s cukrom do biela. Po lyžiciach zapracujeme pomleté vločky aj orechy. Nakoniec metličkou zľahka vmiešame aj tuhý sneh z bielkov. Cesto natrieme na jablkovú vrstvu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175° asi na 40-45 minút. Ku koncu pečenia môžeme teplotu znížiť. Či je dostatočne prepečený, zistíme pomocou špáradla. Koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Potom ho preklopíme na tanier a dáme zachladiť.
Pripravíme si polevu. Šťavu, ktorá nám ostala z jabĺk, doplníme mliekom tak, aby tekutiny bolo 2 a pol dl. Asi polovicu tekutiny dáme do kastrólika variť, pridáme aj datlový sirup. V druhej časti rozmiešame pudingový prášok a pridáme do hrnca. Poriadne rozmiešame, pridáme aj nalámanú čokoládu a na slabej teplote uvaríme hustý puding. Ten od stredu nalievame na koláč. Rýchlo roztrieme, lebo tuhne. Ozdobíme a dáme ešte do chladničky. Pred podávaním však odporúčam vybrať. Mne najviac chutí, keď má izbovú teplotu. :)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk