Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Špenátová štrúdľa

Špenátová štrúdľa

Asi si nemusíme hovoriť, že špenát je zdravý. Aj napriek omylu s desatinnou čiarkou, pri ktorom sa ukázalo, že zďaleka nemá toľko železa, ako nám od detstva všetci štepovali a u Pepka námorníka fungoval asi len ako placebo. :) No kyselina listová, vitamíny a minerály tiež nie sú na zahodenie. Ak práve nemáte chuť na prívarok s volským okom, urobte si trebárs špenátovú štrúdľu. My ju milujeme a oslovila aj ochutnávačov z rodiny a priateľov.

  • Čas prípravy 20 minút
  • Čas varenia 30 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 Lístkové cesto
 balíček čerstvého špenátu
50 g  kozí syr
50-100 g  eidam
2 strúč.  cesnak
1 ks  menšia cibuľa
1 ks  vajce
 trochu smotany alebo mlieka
 olej
 soľ
 mleté čierne korenie

Postup prípravy

Potrebujeme lístkové cesto na jednu štrúdľu. Ja kupujem v žlto-modro-červenom supermarkete také, čo je chladené a rovno rozvaľkané na pečiacom papieri. Asi nikto nerobí doma vlastné lístkové cesto, takže snáď mi aj skúsení kuchári odpustia. :) 

Ďalej potrebujeme plnku. Tú si urobíme buď z čerstvého špenátu, alebo mrazeného listového. Na 1 štrúdľu minieme v pohode celé vrecko špenátových listov, z ktorých predtým odstránime stopky. Väčšie listy pokrájame. V kastróli si najskôr osmažíme cibuľku a cesnak nakrájané nadrobno. Po chvíli prihodíme špenát, osolíme, okoreníme a prikryté dusíme. Keď odokryjeme pokrievku, uvidíme, ako sa plný hrniec listov premenil na trošku zelenej kaše. :) 

V tejto fáze prilejeme trochu smotany, vajíčko, (ale tak, aby nám z neho ostalo na potretie štrúdle), a rozdrobíme kozí syr, aby sa pekne roztopil. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú, a tak je dovolená aj feta či mozzarela. Potom však treba doladiť solenie, keďže jeden syr je veľmi slaný a druhý vôbec.

Miešame, kým sa časť vody neodparí. Zmes necháme trochu vychladnúť, zlejeme prebytočnú tekutinu a potom rovnomerne rozotrieme na cesto. Posypeme strúhaným eidamom, zrolujeme a potrieme zvyškom rozšľahaného vajíčka. Konce zahneme, popicháme a dáme piecť do vyhratej rúry, kým nebude povrch krásne zlatistý. Treba asi pol hodinku. 

Hotovú štrúdľu nekrájame hneď, lebo spľasne, ale krotíme svoje chute, kým nevychladne. 

4. 3. 2014 9:35

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty