Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Cviklový quiche s fetou a cibuľkou
Cvikla zažíva svoju renesanciu, čo znamená, že ľudia konečne prichádzajú na to, aká je to všestranná surovina a že to nie je len o sterilizovaných kockách v školskej jedálni. Hlavne teraz v zime, keď je sezónnej zeleniny pomenej, sa ju nebojte jesť čo najviac. V kombinácii so slanými syrmi je dokonalá a taký je aj tento lahodný kiš - ideálny aj ako pohostenie pre návštevu. ;)
- 40 minút 190°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
190 g | hladká múka |
100 g | maslo |
5 PL | voda |
soľ | |
400 g | cvikla |
250 g | feta syr |
2 ks | cibuľa |
1,5 PL | trstinový cukor |
1 PL | maslo |
1 | strúčik cesnaku |
soľ | |
mleté čierne korenie | |
(tymián) | |
100 ml | šľahačková smotana |
2 | vajce |
Postup prípravy
Cesto môžeme použiť aj lístkové, ale ja mám radšej krehké, a nie je to nič ťažké. Studené maslo nakrájame na malé kocky a rukou zmiesime s múkou a vodou. Jemne osolíme. Ak by bolo príliš suché, pridáme vodu, ak riedke, pridáme múku. Cesto dáme na polhodinu do chladničky.
Cviklu si uvaríme (ja varím v šupke) alebo upečieme takmer do mäkka. Ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky. V panvičke necháme rozpustiť maslo, orestujeme cibuľu nakrájanú na krúžky a keď je do sklovita, zasypeme cukrom. Miešame asi 3 minútky, aby skaramelizovala.
Cesto vyberieme z chladničky a ručne utľapkáme do formy tak, aby malo rovnomernú hrúbku a siahalo až po okraje. Dá sa aj rozvaľkať a preniesť do formy, ale ja to mám takto radšej, je tor rýchlejšie a nezašpiním toľko riadu. :D Formu mastiť netreba, keďže cesto je samo o sebe dosť mastné. Popicháme vidličkou, položíme kúsok pečiaceho papiera a zaťažíme napr. strukovinou, aby sa nám pri pečení nenadvihlo.
Pečieme na 190 stupňov asi 15 minút. Potom vyberieme, môžeme potrieť vajíčkom, aby sa lepšie oddelila plnka od cesta, a uložíme polovicu cviklových plátkov. Rozdrobíme väčšinu fety, na ňu príde cibuľka, potom opäť cvikla a zvyšok fety. Urovnáme a zalejeme vajíčkami rozmiešanými v smotane, do ktorej sme pridali trochu soli, mletého korenia, prelisovaný cesnak a ak máme, aj tymián.
Dáme do rúry a dopekáme ešte asi 25 minút tak, aby bol povrch zlatistý. Krájame až vychladnuté.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk