Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Hovädzí vývar so zeleninou

Hovädzí vývar so zeleninou
bez lepkubez mliekaklasika

Za pätnásť rokov, čo varím, (aj keď dobre, zo začiatku to boli hlavne cestoviny a štrúdle z lístkového cesta), som sa ešte nikdy poriadne neskamarátila s takzvanou nedeľnou polievkou. U nás to bol vždy slepačí, kurací alebo hovädzí vývar. Len raz som sa odhodlala uvariť slepačí a skončilo to polievkou, ktorej asi desatinu množstva tvoril tuk. Mastné oká to je to, čo vo vývare neznášam. A pritom je to také ľahké. Garantujem vám, že v tomto hovädzom vývare nebude ani jedno a pritom bude silný, plný chuti a hneď vás postaví na nohy - či už bojujete s bacilmi alebo opicou. ;)

  • Čas varenia 120 minút
  • Príprava varenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

500 g  hovädzie mäso (napr. zadné alebo močing)
4 ks  stredne veľká mrkva
1 ks  stredne veľký petržlen
 kúsok zeleru
1/3  pór
1  zemiak
1  menšia cibuľa
1  strúčik cesnaku
 + podľa chute a preferencií: kel a/ alebo karfiol, petržlenová a zelerová vňať
 soľ
3 ks  nové korenie
3 ks  celé čierne korenie

Postup prípravy

Vlastne ma to naučil svokor, povolaním kuchár, keď mi doniesol kus hovädzieho mäska s komentárom, že to je na vývar. Zeleninku už zvoľte podľa seba, ale nesmie chýbať mrkva, petržlen, cibuľa alebo aspoň pór a kúsok zeleru. To je jediná zelenina, ktorú neznášam už keď ju z diaľky cítim, ale zas v tom vývare nechá len letmý dotyk a treba ho tam. :)

Do väčšieho hrnca dajte variť vodu a keď zovrie, šupnite tam umyté mäso v celku. Krásne sa zatiahne. Polhodinu varte a potom pridajte väčšinu zeleniny. Ja osobne pridávam všetko okrem zemiaku a kelu či karfiolu, tie dávam až aspoň po hodine varenia, lebo sa rýchlo rozvaria. Pridajte aj bobuľky korenia, soľ a na miernom ohni varte ešte asi hodinu a pol. Po tomto čase by malo byť mäso mäkké, zelenina ešte nerozvarená a vývar tak akurát silný.

Zeleninu vyberte, čo máte radi podávajte k polievke, zvyšok vyhoďte. mäso nakrájajte a extra zavarte slížiky. U nás nesmie chýbať ani čerstvá petržlenová vňaťka.

Tip: Ak je hovädzie mäsko pekné, dá sa po uvarení podávať s omáčkou aj ako hlavné jedlo. Aspoň u nás je veľmi obľúbené a niekedy je oň väčšia bitka ako o šnicle.

 

4. 2. 2017 13:48

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty