Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Vertikálny vianočný pník

Vertikálny vianočný pník
tortaVianoce

U nás doma sme na Vianoce zvykli robiť tradičnú tortu – vianočné polienko. Babka si na ňu dala špeciálne zvariť formu v tvare rozdvojeného konára, takže nemusela robiť roládu, stačilo len prerezať korpus a naplniť ho. Polienko či haluz, ako sme mu hovorili neskôr, som sa chystala upiecť tieto Vianoce, no nakoniec som sa rozhodla pre malú inováciu. A tak vznikol vertikálne vrstvený vianočný peň.

  • Čas varenia 18 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA CESTO
6  vajec L
200 g  trstinového cukru
1  vanilkový cukor
120 g  hladkej múky
40 g  najemno mletých mandlí
1,5 ČL  kypriaceho prášku s vínnym kameňom
 štipka soli
 
NA KRÉM
4 dl  mlieka
1 bal.  Premium Puding Horká čokoláda @droetker_sk
2 PL  trstinového cukru
2 ČL  perníkového korenia
150 g  masla
3 PL  práškového cukru
1  vanilkový cukor
 + 1 PL tuzemského rumu
 
NA GANACHE
100 g  čokolády na varenie
50 g  horkej čokolády (80%)
220 ml  šľahačkovej smotany
 
NA HRÍBIKY
 hotový marcipán (napr. Dr. Oetker)
 holandské kakao

Postup prípravy

Tortička je plná čokolády, prevoňaná perníkovým korením a ozvláštnená mandľovou múkou.

Celé vajcia vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovýcm cukrom do hustej bielej hmoty. Múku, mleté mandle a kypriaci prášok premiešame. Metličkou zapracujeme do vaječnej hmoty. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti (ja som si pomohla váhou). Z papiera na pečenie vystrihneme dva obdĺžniky vo veľkosti plechu (cca 23 x 34 cm) a rovnomerne rozotrieme cesto po celej dĺžke. Pečieme na 180° asi 18 minút. Ja som piekla každé cesto zvlášť. Upečené cesto vyklopíme na čistú utierku, odstránime papier, jemne posypeme práškovým cukrom a zarolujeme. Necháme vychladnúť.

Puding uvaríme v mlieku s 2 lyžicami cukru a 2 ČL perníkového korenia podľa návodu. Po celý čas varenia miešame metličkou, aby sa nenarobili hrudky. Po uvarení prikryjeme fóliou, aby sa dotýkala pudingu, a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Po lyžiciach zašľahávame puding a nakoniec pridáme aj rum. Krém dáme do chladničky.
Zrolované cestá opatrne rozbalíme. Každé rozrežeme po dĺžke na dva rovnako široké pásy. (Prípadné nerovné okraje predtým odrežeme.) Jeden pás natrieme krémom, stočíme a postavíme ho kolmo na podložku. Obtrieme krémom a obtočíme druhý pás, pritlačíme. Takto pokračujeme s ďalšími dvoma pásmi. Zvyšok krému môžeme rozotrieť na hornú časť torty a urovnať stierkou. Dáme zachladiť.

Čokoládu nalámeme do misky. Smotanu privedieme tesne pod bod varu, odstavíme a nalejeme na čokoládu. Rozmiešame na hladkú hmotu, ktorú dáme zachladiť, aby zhustla a dalo sa s ňou pracovať.
Na tortu najskôr natrieme jednu vrstvu, dáme zachladiť. Potom vyberieme a na tortu urobíme ešte zvislé stekance, ktoré imitujú kôru stromu. (Ak by ganache príliš zhustla, zahrejeme ju.) Na vrchu torty naznačíme letokruhy.

Tortu vychladíme a ozdobíme. Ja som zvolila okrem iného aj rozkošné hríbiky. Dajú sa vyrobiť veľmi jednoducho tak, že časť marcipánu premiešame s kakaom a vymodelujeme klobúčiky. Z čistého marcipánu formujeme nožičky a obe časti spojíme.

17. 12. 2022 15:09

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty