Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vertikálny vianočný pník
U nás doma sme na Vianoce zvykli robiť tradičnú tortu – vianočné polienko. Babka si na ňu dala špeciálne zvariť formu v tvare rozdvojeného konára, takže nemusela robiť roládu, stačilo len prerezať korpus a naplniť ho. Polienko či haluz, ako sme mu hovorili neskôr, som sa chystala upiecť tieto Vianoce, no nakoniec som sa rozhodla pre malú inováciu. A tak vznikol vertikálne vrstvený vianočný peň.
- 18 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
6 | vajec L |
200 g | trstinového cukru |
1 | vanilkový cukor |
120 g | hladkej múky |
40 g | najemno mletých mandlí |
1,5 ČL | kypriaceho prášku s vínnym kameňom |
štipka soli | |
4 dl | mlieka |
1 bal. | Premium Puding Horká čokoláda @droetker_sk |
2 PL | trstinového cukru |
2 ČL | perníkového korenia |
150 g | masla |
3 PL | práškového cukru |
1 | vanilkový cukor |
+ 1 PL tuzemského rumu | |
100 g | čokolády na varenie |
50 g | horkej čokolády (80%) |
220 ml | šľahačkovej smotany |
hotový marcipán (napr. Dr. Oetker) | |
holandské kakao |
Postup prípravy
Tortička je plná čokolády, prevoňaná perníkovým korením a ozvláštnená mandľovou múkou.
Celé vajcia vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovýcm cukrom do hustej bielej hmoty. Múku, mleté mandle a kypriaci prášok premiešame. Metličkou zapracujeme do vaječnej hmoty. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti (ja som si pomohla váhou). Z papiera na pečenie vystrihneme dva obdĺžniky vo veľkosti plechu (cca 23 x 34 cm) a rovnomerne rozotrieme cesto po celej dĺžke. Pečieme na 180° asi 18 minút. Ja som piekla každé cesto zvlášť. Upečené cesto vyklopíme na čistú utierku, odstránime papier, jemne posypeme práškovým cukrom a zarolujeme. Necháme vychladnúť.
Puding uvaríme v mlieku s 2 lyžicami cukru a 2 ČL perníkového korenia podľa návodu. Po celý čas varenia miešame metličkou, aby sa nenarobili hrudky. Po uvarení prikryjeme fóliou, aby sa dotýkala pudingu, a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom. Po lyžiciach zašľahávame puding a nakoniec pridáme aj rum. Krém dáme do chladničky.
Zrolované cestá opatrne rozbalíme. Každé rozrežeme po dĺžke na dva rovnako široké pásy. (Prípadné nerovné okraje predtým odrežeme.) Jeden pás natrieme krémom, stočíme a postavíme ho kolmo na podložku. Obtrieme krémom a obtočíme druhý pás, pritlačíme. Takto pokračujeme s ďalšími dvoma pásmi. Zvyšok krému môžeme rozotrieť na hornú časť torty a urovnať stierkou. Dáme zachladiť.
Čokoládu nalámeme do misky. Smotanu privedieme tesne pod bod varu, odstavíme a nalejeme na čokoládu. Rozmiešame na hladkú hmotu, ktorú dáme zachladiť, aby zhustla a dalo sa s ňou pracovať.
Na tortu najskôr natrieme jednu vrstvu, dáme zachladiť. Potom vyberieme a na tortu urobíme ešte zvislé stekance, ktoré imitujú kôru stromu. (Ak by ganache príliš zhustla, zahrejeme ju.) Na vrchu torty naznačíme letokruhy.
Tortu vychladíme a ozdobíme. Ja som zvolila okrem iného aj rozkošné hríbiky. Dajú sa vyrobiť veľmi jednoducho tak, že časť marcipánu premiešame s kakaom a vymodelujeme klobúčiky. Z čistého marcipánu formujeme nožičky a obe časti spojíme.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk