Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Košíčky opitý Izidor

Košíčky opitý Izidor
VianoceVeľká noc

Sú plné čokolády, orechov a, ako inak, rumu. Tak akurát do ruky, takže ich ocenia aj prípadní šibači. Zoznámte sa - košíčky à la opitý Izidor. ;)

  • Čas varenia 15 minút 180°C
  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť stredná obtiažnosť

Suroviny

 
NA KOŠÍČKY
200 g  hladkej múky
70 g  práškového cukru
1  vajce
125 g  masla
2 PL  kakaa
 
NA ORECHOVÚ PLNKU
100 g  mletých orechov
0,5 dl  tuzemského rumu
3 PL  práškového cukru
1 ks  vanilkový cukor
1 PL  marhuľového džemu
 
NA KRÉM
1,8 dl  mlieka
2 ČL  kakaa
20 g  Zlatého klasu
2,5 PL  cukru
115 g  masla
 
NA POLEVU
120 g  čokolády na varenie
1 PL  kokosového tuku

Postup prípravy

Milujem klasický tuzemský rum či skôr jeho arómu v koláčoch :). Preto sú všetky s rumom moje obľúbené a najviac pochopiteľne opitý Izidor. Kedy si ho pripraviť, keď nie na Veľkú noc?

Keďže už som skúšala Izidora na plech, Izidor tortu, fit verziu aj bielu verziu Izidora s mandľami a amarettom, konečne prišiel rad na tieto praktické, milé a hlavne výborné košíčky.

Rozpis je na cca 22 kusov.

 

Najskôr si urobíme košíčky. Potrebujeme také tie klasické kovové formičky. Do misy nastrúhame maslo, pridáme všetky ostatné suroviny a najskôr rukami, potom na doske vypracujeme pružné cesto. Namiesto celého vajíčka môžete použiť dva žĺtky - košíčky tak budú krehkejšie. No ja som mala až príliš odložených bielkov a akosi sa mi nechcelo "vyrobiť" ďalšie. :D

 

Cesto dáme na hodinku - dve do chladničky. Potom z neho po kúsku odoberáme a vtláčame do nevymastených formičiek. Snažíme sa o čo najtenšiu vrstvu cesta. Poukladáme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 15 až 18 minút. Necháme trochu vychladnúť a jemným buchnutím uvoľníme z formičiek.

 

 

Krém robím veľmi jednoducho - z uvareného Zlatého klasu a masla. Opäť, dá sa robiť aj z vajec šľahaných nad parou, voľba je na vás (na internete nájdete dostatok receptov).

Takže najskôr si uvarím hustý puding z mlieka a Zlatého klasu. Na ten hneď po uvarení pritlačím fóliu, aby sa nevytvorila koža. Nechám vychladnúť na izbovú teplotu a rovnako aj maslo nakrájam a nechám zmäknúť pri izbovej teplote.

Keď je maslo mäkké, vyšľaháme ho s cukrom a po lyžiciach prišľaháme puding. Nakoniec vmiešame kakao. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a dáme do chladničky.

 

Na orechovú plnku len všetky prísady zmiešame v miske. Necháme odstáť, prípadne ochutnáme a dosladíme alebo, naopak, pridáme ešte trošku rumu.

 

Do stredu každého košíčky dáme lyžičku orechovej plnky, okolo nej nastriekame kakaový krém (najlepšie je začať po obvode košíčka smerom do stredu). Takto nazdobené koláčiky dáme dobre stuhnúť do chladničky.

 

Nad parou roztopíme čokoládu s kokosovým olejom. Potrebujeme trochu redšiu polevu, aby sa do nej košíčky dobre namáčali. Košíček vždy chytíme za spodnú časť, rýchlo namočíme, prebytočnú polevu otrasieme a položíme na plech alebo mriežku. Robíme to rýchlo, aby sa krém nezačal v teplej poleve topiť. Ešte kým poleva úplne nezaschla, posypeme zákusky nasekanými orechmi. Necháme stuhnúť a podávame.

6. 4. 2023 12:50

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty