Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Vianočné profiterolky s Bailey´s krémom

Vianočné profiterolky s Bailey´s krémom
Vianoce

Vianočné pečenie je hlavne o klasike a tradíciách, ale osobne popri osvedčených koláčikoch každý rok vyskúšam aspoň jeden nový, modernejší, a testujem ho na rodine. Tento rok sú to profiterolky vo vianočnom šate a rovno s dvoma druhmi krému – vanilkový pre deti a vodičov, Bailey´s pre všetkých ostatných, lebo je nenormálne dobrý. A keďže tento likér nie je práve surovina, ktorú má každý doma, naučím vás pripraviť si domáci. Je to viac než jednoduché a môžete ho cuckať celé sviatky. :)

  • Príprava pečenie
  • Obtiažnosť ľahká obtiažnosť

Suroviny

 
NA PROFITEROLKY
250 ml  vody
100 g  masla
200 g  hladkej múky
4  vajcia
1/2 ČL  soli
 
NA KRÉM
300 ml  mlieka
1  Premium Zlatý klas Dr. Oetker (40 g)
1  Vanilínový cukor Dr. Oetker
2 PL  kryštálového cukru
100 g  masla
½ ČL  Vanilky mletej Dr. Oetker
+ 50 g  Bailey´s a 1 ČL Smeta-fix Dr. Oetker
 
NA LIKÉR
1  uvarené salko
250 ml  mlieka
½ bal.  Premium Zlatý klas Dr. Oetker 40 g
½ ČL  Vanilky mletej Dr. Oetker
1 ČL  Holandského kakaa Dr. Oetker
1 ČL  instantnej kávy
250 ml  rumu
 
NA POLEVU
150 g  bielej čokolády
1 PL  kokosového oleja
 + rôzne topingy na ozdobenie

Postup prípravy

Najskôr si pripravíme domáce Bailey´s. Potrebujeme naň salko, ktoré varíme v konzerve 2 hodiny. Skúšala som aj verziu s karamelovým salkom, ktoré netreba variť, ale vyhráva táto verzia. Podľa návodu uvaríme v osladenom mlieku puding zo Zlatého klasu. Ešte na horúci priložíme potravinársku fóliu, aby sa nevytvorila koža. Necháme vychladnúť, aby bol aspoň vlažný. V mixéri rozmixujeme vychladnuté uvarené salko, puding, kávu, kakao, vanilku a rum. Takto pripravený nápoj nalejem do fľaše a skladujeme v chladničke. Budeme ho ďalej potrebovať do krému.

Na krém si tiež najskôr uvaríme puding z Premium Zlatého klasu, cukru a vanilky, tentoraz hustý, keďže použijeme len 3 dl mlieka. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo nakrájame na menšie časti a necháme zmäknúť. Vychladnutý puding si najskôr rozmiešame a potom doň po častiach zašľahávame maslo. Z hotového krému odoberieme do inej misky 220 g, pridáme 55 g domáceho Bailey´s a 1 ČL stužovača. Prešľaháme.

V kastróli necháme zovrieť vodu, prihodíme maslo a keď sa rozpustí, nasypeme múku. Stíšime teplotu a varechou cesto restujeme – odpaľujeme niekoľko minút, aby bolo kompaktné. Cesto necháme vychladnúť a po jednom k nemu pomocou lopatkového nástavca vmiešame vajíčka. Asi polovicu z jedného vajíčka si odložíme, budeme ním potierať profiterolky pred pečením. (Ak máme menšie vajcia, tak na potieranie radšej použijeme nové.)

Cesto preložíme do vrecka s hladkou špičkou a na papier na pečenie striekame malé kôpky. Z tohto množstva by ich malo vyjsť 45 až 50 kusov. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200° a pečieme asi 20 minút, pričom ku koncu teplotu znížime na 180° a po upečení ich ešte necháme vo vypnutej/ pootvorenej rúre.

Do vychladnutých koláčikov urobíme zospodu dierku. Do zdobiaceho vrecka najskôr plníme vanilkový krém a keď sa minie, doplníme Bailey´s krém a cez dierku plníme profiterolky, koľko sa zmestí.

Dáme ich do chladničky. Bielu čokoládu spolu s kokosovým olejom rozpustíme nad parou. Namáčame do nej profiterolky a posýpame nasekanými pistáciami, sušenými malinami, zlatými guľôčkami a pod. Niektoré necháme bez polevy, poprášime ich len práškovým cukrom.

Na sviatočný stôl ich môžeme poukladať do tvaru venca alebo pyramídky á la vianočný stromček.

9. 12. 2023 21:55

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár





Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.

Verím, že bude aj vám. ;)

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty