Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Vianočné profiterolky s Bailey´s krémom
Vianočné pečenie je hlavne o klasike a tradíciách, ale osobne popri osvedčených koláčikoch každý rok vyskúšam aspoň jeden nový, modernejší, a testujem ho na rodine. Tento rok sú to profiterolky vo vianočnom šate a rovno s dvoma druhmi krému – vanilkový pre deti a vodičov, Bailey´s pre všetkých ostatných, lebo je nenormálne dobrý. A keďže tento likér nie je práve surovina, ktorú má každý doma, naučím vás pripraviť si domáci. Je to viac než jednoduché a môžete ho cuckať celé sviatky. :)
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
250 ml | vody |
100 g | masla |
200 g | hladkej múky |
4 | vajcia |
1/2 ČL | soli |
300 ml | mlieka |
1 | Premium Zlatý klas Dr. Oetker (40 g) |
1 | Vanilínový cukor Dr. Oetker |
2 PL | kryštálového cukru |
100 g | masla |
½ ČL | Vanilky mletej Dr. Oetker |
+ 50 g | Bailey´s a 1 ČL Smeta-fix Dr. Oetker |
1 | uvarené salko |
250 ml | mlieka |
½ bal. | Premium Zlatý klas Dr. Oetker 40 g |
½ ČL | Vanilky mletej Dr. Oetker |
1 ČL | Holandského kakaa Dr. Oetker |
1 ČL | instantnej kávy |
250 ml | rumu |
150 g | bielej čokolády |
1 PL | kokosového oleja |
+ rôzne topingy na ozdobenie |
Postup prípravy
Najskôr si pripravíme domáce Bailey´s. Potrebujeme naň salko, ktoré varíme v konzerve 2 hodiny. Skúšala som aj verziu s karamelovým salkom, ktoré netreba variť, ale vyhráva táto verzia. Podľa návodu uvaríme v osladenom mlieku puding zo Zlatého klasu. Ešte na horúci priložíme potravinársku fóliu, aby sa nevytvorila koža. Necháme vychladnúť, aby bol aspoň vlažný. V mixéri rozmixujeme vychladnuté uvarené salko, puding, kávu, kakao, vanilku a rum. Takto pripravený nápoj nalejem do fľaše a skladujeme v chladničke. Budeme ho ďalej potrebovať do krému.
Na krém si tiež najskôr uvaríme puding z Premium Zlatého klasu, cukru a vanilky, tentoraz hustý, keďže použijeme len 3 dl mlieka. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Maslo nakrájame na menšie časti a necháme zmäknúť. Vychladnutý puding si najskôr rozmiešame a potom doň po častiach zašľahávame maslo. Z hotového krému odoberieme do inej misky 220 g, pridáme 55 g domáceho Bailey´s a 1 ČL stužovača. Prešľaháme.
V kastróli necháme zovrieť vodu, prihodíme maslo a keď sa rozpustí, nasypeme múku. Stíšime teplotu a varechou cesto restujeme – odpaľujeme niekoľko minút, aby bolo kompaktné. Cesto necháme vychladnúť a po jednom k nemu pomocou lopatkového nástavca vmiešame vajíčka. Asi polovicu z jedného vajíčka si odložíme, budeme ním potierať profiterolky pred pečením. (Ak máme menšie vajcia, tak na potieranie radšej použijeme nové.)
Cesto preložíme do vrecka s hladkou špičkou a na papier na pečenie striekame malé kôpky. Z tohto množstva by ich malo vyjsť 45 až 50 kusov. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200° a pečieme asi 20 minút, pričom ku koncu teplotu znížime na 180° a po upečení ich ešte necháme vo vypnutej/ pootvorenej rúre.
Do vychladnutých koláčikov urobíme zospodu dierku. Do zdobiaceho vrecka najskôr plníme vanilkový krém a keď sa minie, doplníme Bailey´s krém a cez dierku plníme profiterolky, koľko sa zmestí.
Dáme ich do chladničky. Bielu čokoládu spolu s kokosovým olejom rozpustíme nad parou. Namáčame do nej profiterolky a posýpame nasekanými pistáciami, sušenými malinami, zlatými guľôčkami a pod. Niektoré necháme bez polevy, poprášime ich len práškovým cukrom.
Na sviatočný stôl ich môžeme poukladať do tvaru venca alebo pyramídky á la vianočný stromček.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk