Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Svieža jahodovo-kokosová torta
Niektoré jedlá robím len vtedy, keď je príležitosť. Jasné, že tam patria aj torty. Takže keď nás jedna z mojich naj kamošiek pozvala na oslavu tridsiatky, hneď mi napadlo, že jej upečiem tortu. Lebo ona vždy pečie pre druhých, tak aby si to užila aj z druhej strany. :)
- 40 minút 180°C
- pečenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
8 ks | vajce |
8 PL | krupicový cukor |
8 PL | polohrubá múka |
375 ml | mlieko |
120 g | krupicový cukor |
1 ks | vanilkový cukor |
1 ks | žĺtok |
5 PL | hrubá múka (zarovnaných) |
125 g | maslo |
5 ks | jahoda |
jahodový džem | |
tuzemský rum | |
strúhaný kokos | |
čerstvé jahody |
Postup prípravy
Zabudla som spomenúť, že oslávenkyňa má intoleranciu laktózy, takže to bol trošku challenge. Našťastie, dnes už v každom lepšom supermarkete majú mlieko aj maslo zbavené laktózy a dá sa použiť ako plnohodnotná náhrada tých klasických. Jediné, čo treba brať do úvahy je, že bezlaktózne mlieko je (paradoxne) sladšie. U mňa sa to však vyrovnalo tým, že jahody boli trochu kyslejšie. Poďme na to.
Najskôr si upečieme korpus. Zvolila som klasický piškótový bez tuku, ktorého základom sú dobre vyšľahané vajcia. Na jedno vajce ide (mierne kopcovitá) lyžica cukru aj múky, takže množstvo prispôsobte veľkosti formy.
Najskôr si vyšľaháme jedno celé vajce a sedem žĺtkov spolu s polovicou cukru do penista/biela. Šľaháme dlho a trpezlivo, trvá to aj dvadsať minút. Potom po troche primiešavame múku. Z bielkov a zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do masy. Dno formy na pečenie vyložíme papierom, boky vymastíme a vylejeme cesto. Dáme piecť do vyhriatej rúry a keď už je korpus hotový (osvedčilo sa mi trošku ho stlačiť rukou v strede - keď sa tvoria jamky, ešte nie je prepečený), rúru vypneme a jemne pootvoríme. Necháme trochu vychladnúť, až potom vyberieme z rúry, aby nám korpus neklesol.
Keď je takmer úplne vychladnutý, vyberieme ho z formy a skladujeme zabalený do čistej látky alebo utierky. Je pripravený na plnenie.
KRÉM
Môžeme použiť Zlatý klas alebo puding uvarený s mliekom a rozmiešaný s maslom, ale toto je sofistikovanejšia a chutnejšia verzia. Väčšiu časť mlieka s cukrom dáme variť, múku a žĺtok rozmiešame vo zvyšnom mlieku a vlejeme tiež do kastróla. Počkáme, kým zovrie a potom za stáleho miešania varíme na miernom ohni asi desať minút. Vznikne nám niečo ako hustý puding. Necháme vychladnúť, občas premiešame, aby sa nevytvorila "koža". Potom vymiešame so zmäknutým maslom. Z krému odoberieme asi jednu tretinu a zmiešame ju s nadrobno nakrájanými jahodami. Druhú časť si odložíme na vrch.
Korpus prerežeme pozdĺžne na polovice (ak si trúfate, aj na tri časti). Ak nie je rovný, nerovnosti zrežeme nožom. Spodnú časť pokvapkáme rumom, natrieme džemom a nanesieme jahodovú časť krému.
Aj druhú časť korpusu natrieme z vnútornej strany džemom a priklopíme. Celú tortu natrieme zvrchu aj z bokov bielym krémom, zarovnáme a posypeme kokosom. Nešetríme ním. Na vrch poukladáme jahody (ja som dala 30 kusov, podľa veku oslávenkyne :) ), necháme odležať v chladničke a krájame.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk