Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Slivkový páj
Páj, krajšie napísané pie, je názov pre tradičný americký šťavnatý megaovocný koláč z krehkého cesta. Najčastejšie sa asi robieva jablkový, ale nenapadá mi ovocie, z ktorého by sa nedal spraviť. A zo sliviek, doťuknutý škoricou, je doslova mega! :)
- 50 minút 170°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
krehké cesto | |
1200 g | slivky |
2/3 hrn. | hnedý cukor (alebo podľa sladkosti sliviek) |
1-2 ČL | škorica |
0,4 dl | tuzemský rum |
1 dl | voda |
4 PL | Zlatý klas |
+ vajce na potretie cesta |
Postup prípravy
Tentoraz si to uľahčím, lebo postup je vlastne totožný ako pri tomto čerešňovom koláči. Ale - ako môžete vidieť na fotke, vrchnú "pokrievku" z cesta som nahradila mriežkou - stačí si cesto rozvaľkať a nožíkom pokrájať na pásy. Komu sa chce, môže aj prepletať.
Slivky som takisto rozvarila s cukrom a trochou škorice, namiesto amaretta som použila rum, ale pokojne vynechajte, a do mierne rozvarenej hmoty som vyliala Zlatý klas s vodou (nakoniec sa mi chuťovo osvedčil lepšie ako škrob). Hmoty bolo trošku viac, ale bolo mi jej ľúto, tak som ju tam vykydla celú, a aj to tak dopadlo. Koláčik pekne kypel a náplň stekala dolu formou, čím vytvorila fotogenické stekance. No čo, snáď to pôjde niečím vydrhnúť. :D Tým som chcela povedať, že pozor, koláč v rúre mierne naberá na objeme a odporúčam pre istotu podložiť o poschodie nižšie plech.
Podávala som ho s kyslou smotanou a bolo to eňo-ňuňo, ale naj je aj tak teplý so zmrzlinou. ;)
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk