Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Koláč plnený orechovou penou
Tento recept českej cukrárky Markéty Krajčovičovej som si uložila, keď som sa opäť raz išla zapojiť do súťaže o naj orechový koláč u nás v dedine. Nakoniec som upiekla iný, no tento mi stále nešiel von z hlavy, a tak dostal druhú šancu na svokrove narodeniny.
- 30 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
200 g | hladká múka |
150 g | maslo |
80 g | práškový cukor |
1 | žĺtok |
4 ks | vajce |
200 g | vlašské orechy |
160 g | cukor |
1 PL | tuzemský rum |
kôra z polovice bio citróna | |
marhuľový džem |
Postup prípravy
Vtedy som nechcela nič riskovať a upiekla som ho presne podľa receptu. Bol výborný, ale hneď sme našli zopár vecí, ktoré by sa dali vylepšiť. A v tej upgradenutej verzii som ho piekla minulý týždeň. Nerada sa chválim, ale bol fakt vynikajúci. A bola by škoda nepodeliť sa oň s vami. :)
Páči sa mi nápad s kolieskami, kombinácia chutí aj nadýchaná náplň, ktorá sa dá určite variovať aj inými orechmi, makom a podobne.
Najskôr si vymiesime cesto tak, že maslo rozpustíme a zmiešame s ostatnými surovinami. Cestíčko rozdelíme na dve časti v pomere 2:1 a dáme ich do chladničky v uzavretej nádobe alebo vo fólii (šetríme životné prostredie, takže radšej tá nádoba). Po hodinke a pol pekne stuhne a môžeme ho preložiť na dosku. Najskôr rozvaľkáme väčšiu časť a pomocou pohára vykrajujeme väčšie kolieska. Tortovú formu s odnímateľným dnom vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou. Na dno ukladáme kolieska tak, že väčšia časť bude prilepená na bokoch formy a menšia na dne (budú zohnuté). Pokryjeme takto celý obvod formy a potom aj dno tak, aby sa kolieska prekrývali. Prípadné menšie medzery môžeme prekryť aj menšími kolieskami, ktoré si vykrojíme pomocou klasickej formičky na linecké. Na túto vrstvu cesta natrieme marhuľový džem.
Na plnku si oddelíme žĺtky od bielkov a 1 vajce použijeme celé. Orechy pomelieme a zmiešame s vajcom, žĺtkami, cukrom, rumom a nastrúhanou kôrou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, opatrne ho vmiešame do plnky. Natrieme na cesto a zarovnáme. Zvyšné cesto rozvaľkáme a vykrajujeme menšie kolieska, ktoré poukladáme tak, aby sa prekrývali. Ako na fotke. :)
A dáme piecť do vyhriatej rúry. Hotový koláč v rúre necháme aj vychladnúť.
Pred podávaním dozdobíme nasekanými orechmi a strúhanou čokoládou.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk