Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK

Raňajky

Mandľovo-mrkvová kaša z quinoy

Mandľovo-mrkvová kaša z quinoy
bez lepkubez mliekabez cukruvegan

Minule sme tak sedeli s kamošmi na chate a pri pozobkávaní a popíjaní prišla reč na quinou. :D Áno, už sme asi starí, keď dávame takéto témy. Táto mega výživná potravina bola na pretrase dostatočne dlho na to, aby sa mi usadila v hlave a pri najbližšej návšteve supermarketu som po nej siahla. Už som ju v minulosti robila a nejako zvlášť ma neohúrila, ale v takejto sladkej podobe á la carrot cake je to iná káva. ;)

Postup prípravy

Táto verzia kaše je bez mlieka, bez cukru a, keďže quinoa nie je pravá obilnina, tak aj bez lepku.

Použila som domáce mandľové mlieko (v tom mojom bola aj časť lieskovcov), ktoré si ľahko urobíte podľa tohto návodu. Tentoraz som doň dala bio orechy so šupkami.

Ideálne je quinou pred varením namočiť na noc alebo aj na 24 hodín, prípadne pridať aj lyžičku živého jogurtu, čím sa zabezpečí fermentácia a bude tak ľahšie stráviteľná. Ja takto varím všetky kaše pre malú, ale pre nás dospelákov to trošku flákam. :) Takže nie je to podmienkou.

Určite však odporúčam quinou prepláchnuť horúcou vodou, po fermentácii či namočení stačí studenou. Mlieko dáme do kastróla, pridáme quinou, drvinu alebo mleté mandle, vanilku, škoricu, med, natrúhanú kôru z citróna a na miernom až slabom ohni varíme za občasného miešania. Postupne pridáme aj najemno nastrúhanú mrkvu a šťavu z mandarínky, pokojne aj kúsky dužiny. Varíme tak, aby sa všetka tekutina vstrebala a quinoa bola mäkká, aspoň vrámci možností, lebo tak trochu tvrdkavá bude stále. Skrátka kaša je kaša, a tak má mať krémovú konzistenciu. Podľa potreby ešte doplníme mlieko.

Ak si zvyknete na špecifickú chuť quinoy, jedlá z nej si zamilujete. A ešte ich aj budete jesť s pocitom, že konzumujete údajne jednu z najzdravších potravín sveta. :P

23. 1. 2018 16:23

Páči sa ti recept?

Komentáre

Pridať komentár




Formátovanie príspevku: hrubé  podčiarknuté  kurzíva
Čo prechádza cez žalúdok?
Pridaj komentár  

Recepty z kategórie

Recepty

 

O mne

Blog môžeš sa vydávať

V živote sú dôležitejšie otázky ako čo budem dnes variť alebo čo urobím s tonou tekvice, to uznávam. S tými vám však asi nepomôžem. :) Zato receptov a tipov tu nájdete požehnane a každý je odskúšaný na mojej rodine alebo priateľoch. Verím, že budú fungovať aj u vás doma, či už pôjde o osvedčenú klasiku, zaslúžený dezert alebo zdravú špecialitku zo surovín, ktoré možno bežne nejedávate.

Vitajte a cíťte sa tu dobre!

podpis

Bude sa vám páčiť

 
 
 

© 2013 - 2019 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss

tvorba web stránok bohacek.sk

Jednoduché a rýchle recepty