Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Orechovo-rumová torta opitý Izidor
Tuzemáku v zákuskoch sa nič nevyrovná, milujem tú arómu. Stačí dať trošku a dezert dostane úplne iný rozmer. Aj keď v tejto torte ho nie je len troška, ale rovno deci. :) Je však taká sýta, že jeden kúsok bohato stačí.
- 20 minút 180°C
- pečenie
- ľahká obtiažnosť
Suroviny
50 g | polohrubá múka |
2 ks | vajce |
75 g | maslo |
70 g | cukor |
1/2 PL | kakao |
1/2 | prášok do pečiva |
50 g | mleté vlašské orechy |
140 g | mleté vlašské orechy |
1 dl | tuzemský rum |
1 | vanilkový cukor |
70 g | práškový cukor |
+ 3 PL | marhuľový džem |
160 g | maslo |
3 PL | krupicový cukor |
1/2 | vanilkový cukor |
1/2 | Zlatý klas |
230 ml | mlieko |
1 PL | kakao |
100 g | čokoláda na varenie |
1 ČL | kokosový olej |
Postup prípravy
Piekla som ju špeciálne pre môjho svokríka k narodkám, lebo zákusok opitý Izidor je jeho obľúbený. Pochutili sme si všetci. Ak by ste ju chceli upiecť, napríklad k Veľkej noci, tu je recept. ;)
Najskôr si spravíme korpus. Bielky oddelíme od žĺtkov, zmiešame s cukrom a vyšľaháme ich do biela. Pridáme žĺtky a po častiach múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Nakoniec vmiešame aj roztopené maslo a mleté orechy. Dno formy s priemerom (cca) 21 cm vyložíme papierom na pečenie a vylejeme do nej cesto, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Boky nemusíme mastiť, aspoň bude korpus rovnejší a stred nepôjde do výšky.
Po upečení boky obrežeme nožom a korpus necháme vychladnúť na mriežke.
Na orechovú vrstvu všetky ingrediencie zmiešame ručne v miske a necháme odstáť. Korpus vložíme späť do formy spodkom hore. Natrieme džemom, rozotrieme orechovú zmes a necháme v chladničke zatuhnúť.
A ideme na krém. V troche mlieka rozmiešame Zatý klas, zvyšok dáme variť spolu s cukrom. Rozmiešaný puding opatrne vlejeme do kastróla a za neustáleho miešania (ideálne metličkou) privedieme do varu. Chvíľku necháme prevrieť a keď už bude puding hustý, odstavíme ho. Necháme vychladnúť a občas premiešame. Prípadne prebehneme tyčovým mixérom pre dokonalú hladkosť. :)
Maslo nakrájame na kocky a necháme pri izbovej teplote zmäknúť. Potom ho rozmiešame v robotovi, pridáme kakao a postupne aj puding. Je dôležité, aby mali rovnakú teplotu, len tak bude krém hladký, bez hrudiek.
Hotový krém natrieme na orechovú vrstvu, stierkou urovnáme. Trochu si necháme na záverečnú dekoráciu.
Dáme do chladničky aspoň na hodinku, aby vrstva stuhla. Polejeme čokoládovou polevou, opäť necháme stuhnúť a na záver ozdobíme. ;)
Tip: Ak chcete tento dezert vo forme klasických rezov, tu je moja prvotina na plech. :) Postup je rovnaký.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk