Používaním stránok mozessavydavat.sk súhlasíte s používaním cookies. Viac info OK
Panenka s dubákovou omáčkou
Toto jedlo svieti v jedálnych lístkoch vychytených reštaurácií. No dá sa v pohode urobiť aj doma a nie je to nič zložité. Naopak, hotové je raz-dva. Ideálne, ak čakáte návštevu, alebo plánujete romantickú večeru vo dvojici.
- 2 porcie
- varenie
- stredná obtiažnosť
Suroviny
1 ks | bravčová sviečkovica |
sušené dubáky | |
1 ks | cibuľa |
1 strúč. | cesnak |
180 ml | smotana na varenie |
soľ | |
drvená rasca | |
mleté čierne korenie | |
mletá sladká paprika (nemusí byť) | |
olej | |
15 g | maslo |
Postup prípravy
Sú dva spôsoby - rýchly a pomalší. My sme si varili obed na druhý deň o 23:00. Takže si skúste tipnúť, ktorý sme si vybrali. Panenku opláchneme, osušíme, nakrájame na kolieska a tie trochu pritlačíme plochou stranou noža. Osolíme a okoreníme z oboch strán. Na panvici rozohrejeme olej, medailónky opečieme, aby sa "zatiahli", prikryjeme pokrievkou a ešte dusíme.
Hotové vyberieme a do výpeku dáme opiecť na drobnúčko nakrájanú menšiu cibuľu. Hrsť sušených dubákov namočíme do vody a tú zlejeme. Opakujeme dvakrát, aby sa vymyl všetok piesok. Huby nakrájame najemno a pridáme do panvice spolu s prelisovaným strúčikom cesnaku. Prihodíme kúsok masla a opekáme. V smotane rozhabarkujeme múku a vylejeme do panvice. Dochutíme rascou a môžeme pre farbu pridať aj štipku mletej papriky. Prevaríme. Trochu vychladnuté môžeme, ale nemusíme, rozmixovať ponorným mixérom. Ak je omáčka príliš hustá, pridáme trochu mlieka.
Pomalší spôsob spočíva v tom, že panenku upečieme v celku, najskôr prikrytú a asi v polovici pečenia ju odokryjeme. Alebo ju obalíme plátkami slaninky a prikrývať ju nemusíme. Hotovú krájame na plátky.
Pre dvoch ľudí sa však neoplatí rozohrievať rúru, iba ak by ste si k tomu piekli zemiaky. Čo tiež nie je zlý nápad. Nabudúce to vyskúšame tak.
Tip: Keď nemáte doma smotanu na varenie, rovnakú službu urobí aj pochúťková zmiešaná s mliekom.
Páči sa ti recept?
Recepty z kategórie
Recepty
O mne
Mamina, ktorá si s radosťou užíva "poslanie" - zdravo a chutne nakŕmiť svoju rodinku. Najradšej varím a pečiem z plodov našej záhrady a z toho, čo dom dal. Blog je taký môj zápisník toho, čo sa mi podarilo a čo nám doma chutilo.
Verím, že bude aj vám. ;)
Sleduj Instagram
Rcepty z kategórie...
Čítali ste?
Bude sa vám páčiť
© 2013 - 2024 mozessavydavat.sk | kontakt | mapa webu | partneri | spolupráca | rss
tvorba web stránok bohacek.sk